14. Hafta Gebelik
Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde en üst seviyeye çıkmış olan gebelik hormonlarınız yavaş yavaş normal halini almış ve neden olduğu durumlar ortadan kalkmaya başlamıştır. Bebeğiniz ve sizin için çok daha konforlu günlerin başladığını göreceksiniz.
Bebek İçin Gebelikte 14. Hafta
Bebeğinizin başı bu hafta sabit pozisyonundan kurtulup hareketlenmeye başlar. Boyun kısmı uzamış, el ve ayaklar çok daha fazla hareket etmeye başlamıştır. Tüm hareketleri ve refleksleri artmış olan bebeğiniz bu hafta içinde kaşlarını çatabilir, yüz ve göz kaslarını hareket ettirebilir.
Tebrikler artık bebeğinizin parmak izi oluştu. Bu haftanın en güzel gelişmelerinden bir de bebeğin troid bezi gelişimi ve troid hormonu üretimidir. Bebeğinizin böbrekleri idrar üretmeye başladı. Hamileliğin 14. haftasında artık bebek idrarını, etrafını saran su kesesine bırakır ve bu durum doğuma kadar böyle devam edecektir.
14. Hafta içinde bebek kendince ya da dışarıdan gelen uyarılarla yer değiştirebilme yeteneğine sahiptir. Bu dönemde bebek, kendi kendine amniyotik sıvı içinde ortalama her 3 saatte bir yer değiştirebilmektedir.
Yine 14. hafta içinde bebeğin saçları oluşmaya başlar ve lanugo adı verilen renksiz küçük tüyler doğumdan hemen önce dökülünceye kadar vücudun hemen hemen tamamını kaplar.
2. Trimester 14. Hafta Bebek Ultrason Videosu
14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Bebeğinizin büyümesine bağlı olarak sizde de büyümeler başlamıştır. Özellikle karın ve göğüs bölgesindeki genişleme ön planda olmakla birlikte artık hamile giysilerine geçiş yapma dönemi başlamıştır.
Azalan bulantılar ve baş dönmelerine rahat gece uykuları da eklenince yorgunluk ve halsizlik durumu da yavaş yavaş azalmaya başlamıştır.
14. haftada hafif olarak bel ve sırt ağrıları hissetmeniz muhtemel olmakla birlikte kısa süreli ağrılardır. Bebeğinizde meydana gelen saç ve tüy oluşumuna bağlı olarak mide ekşimesi ve yanması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Yine hamileliğin bu döneminden itibaren artan östrojen ve progesteron hormonları nedeni ile kabızlık sorunu ile karşılaşmanız mümkündür.
2. Trimester 14. Haftada Anne Karnı Nasıl Görünür?
14. Hafta için Tavsiyemiz!
Tüm hamileler için geçerli olmakla birlikte özellikle kabızlık sorunu yaşayan hamileler için kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalarını, su başta olmak üzere sıvı tüketmelerini ve lifli gıdalar ile beslenmelerini tavsiye ediyoruz.
Bunun yanı sıra hafif ve düzenli hamilelik egzersizleri de oldukça yararlı olacaktır.
Hafta Hafta Hamilelik Ondördüncü Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
Hamileliğin 14. Haftası Kaç Ay Oluyor?
Hamileliğin 14. haftası, toplamda 3 ay ve 2 hafta süren bir gebelik dönemini ifade eder.
14 Haftada Cinsiyet Tahmini Ne Kadar Doğru?
14 haftada cinsiyet tahmini yapmak genellikle zor ve risklidir. Bu dönemde genital organların detaylı bir şekilde görüntülenmesi için daha ileri bir ultrason muayenesi gereklidir. Detaylar için Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
14 Haftalık Bebek Tekme Atar mı?
14 haftalık bebek, genellikle amniyotik sıvıda hareket etmeye başlar, ancak bu dönemde annenin henüz bebek hareketlerini hissetmesi pek olası değildir.
14. Haftalık Gebelik Riskleri Neler?
14. haftada genellikle gebelik riskleri azalmaya başlar, ancak her gebelik farklıdır. Özellikle önceki gebeliklerde sorun yaşayanlar veya yüksek risk faktörleri bulunanlar için dikkatli olunmalıdır.
14 Haftalık Gebelik Belli Olur mu?
14 haftalık gebelikte, bebek rahim içinde hala küçük olduğu için genellikle dışarıdan belli olmaz. Ancak, bu dönemde karnın biraz şişebileceği görülebilir.
14. Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
14. hafta hamilelik dönemi anne adayında yaşanan değişiklikleri sayfamızın yukarısında yer alan "14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler" başlığımızdan inceleyebilirsiniz.
Son güncelleme: 22/02/2024
<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>