21. Hafta Gebelik

Hamileliğin 21. haftası oluşabilecek sorunlardan birisi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Artan progesteron hormonu nedeni ile idrar akış hızı seviyeniz de azalma meydana gelebileceğinden idrar yolları enfeksiyonu yaşamanız olasıdır. Yapılması gereken en akılcı işlem bol bol su içmek olacaktır.

İyiden iyiye hareketlenen bebeğinizi artık çok daha iyi hissetmektesiniz. Yarılamış olduğunuz hamileliğiniz sürecinde ise yaklaşık 5 - 7.5 kilogram kadar kilo alımı gerçekleşmiş olmalıdır.

21 hafta gebelik

Bebek İçin Gebelikte 21. Hafta

Kalıcı dişleri oluşmaya başlayan bebeğinizin ağırlığı artık 390 gr. kadar olmuştur.

Bu dönem başı itibari ile boy uzaması yavaşlayacak olan bebeğinizin ağırlığı daha hızlı artış göstermeye başlayacaktır.

İç organlardaki gelişim artarak devam etmektedir. 21. haftanın önemli gelişmesi kan hücrelerinin tamamını yapacak olan kemik iliğinin bu hafta içinde oluşmaya başlamasıdır.

21 hafta bebek gelisimi

Artık dışarıdan gelen etkileri, güçlü ses ve ışık gibi dış dünyaya ait olguları çok daha iyi algılamakta olan bebeğinizin tat alma duyusu da daha fazla gelişmiş, yavaş yavaş dış dünya uyumu gerçekleşmektedir.

Daha çok sizin dinlenme ve uyuma dönemlerinizde hareketlenen bebeğiniz, sizin hareketli olduğunuz zamanlarda uyumayı tercih eder.

2. Trimester 21. Hafta Bebek Ultrason Videosu

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

21. hafta sizin için önemli bir detay bebeğinizin ikinci düzey ultrasonografisinin yapılmasıdır. Bu ultrasonun amacı bebeğinizin kalbi, kalbinden çıkan damarları, sinir sistemi, böbrekleri, idrar torbası, karaciğeri, midesi, kolları, bacakları, parmakları, dudak yapısı ve bebeği beslemekte olan ana damarların akımları gibi ayrıntılı incelemelerin yapılmasıdır.

Detaylandırılmış ultrason işlemi için en uygun dönem 21. - 24. hafta aralığıdır. Doktorunuz bu konuda mutlaka sizi yönlendirecek olsa da sizin de bu durumu takip etmeniz önemlidir.

İkinci düzey ultrasonografi incelemesi ile bebeğinizin gelişiminde normal olmayan anomalilerinin ve doğum sonrasında olası acil müdahale gerektirecek sorunların tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir.

2. Trimester 21. Haftada Anne Karnı Nasıl Görünür?

Hamileliğin 21. haftası oluşabilecek sorunlardan birisi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Artan progesteron hormonu nedeni ile idrar akış hızı seviyeniz de azalma meydana gelebileceğinden idrar yolları enfeksiyonu yaşamanız olasıdır. Yapılması gereken en akılcı işlem bol bol su içmek olacaktır.

21. hafta özellikle ayak bilekleriniz ve ayak bölgelerinizde şişmeler yani ödem durumları oluşabilir. Genellikle akşam saatlerinden sonra ortaya çıkmakta olan bu ödemler, büyümekte olan rahminizin kan akışını bacaklarınızdan kalbe doğru düzenlemekte olan toplar damarınıza yapmış olduğu bası nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda bir süreliğine ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenmeniz önerilmektedir.

Eğer bu tür ödemler elleriniz ve yüzünüzde meydana gelmişse doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Hafta Hafta Hamilelik Yirmibirinci Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Hafta Hafta Hamilelik Yirmibirinci Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

21 Haftalık Gebelikte Karın Ne Kadar Büyür?
Sayfamızın yukarısında yer alan "21. Haftada Anne Karnı Nasıl Görünür?" videomuzdan inceleyebilirsiniz.

21 Haftalık Gebelikte Bebeğin Aşağıda Olması
21 haftalık gebelikte, bebek genellikle rahmin alt kısmında bulunur. Bu dönemde rahmin büyümesiyle birlikte bebek de daha belirgin bir konum alabilir.

21 Haftalık Bebek Görüntüsü
Sayfamızın yukarısında yer alan "21. Hafta Bebek Ultrason Videosu" videomuzdan inceleyebilirsiniz.

21. Haftalık Gebelikte Bebeğin Pozisyonu
21 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu genellikle rahmin alt kısmında olabilir. Ancak, bebek hala rahim içinde serbestçe hareket edebilir, bu nedenle pozisyon zaman içinde değişebilir.

Son güncelleme: 28/02/2024


<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>