41. ve 42. Hafta Gebelik

Doktor kontrolleriniz sırasında hemen her kontrolde NST (non stres test) ve bebeğin sularının incelenmesi için ultrason yapılarak plasenta yani bebeğin eşi incelenir. Plasentada (bebeğin eşi) yaşlanma gözlenebilir, bu durumda bebeğe gitmekte olan kan azalacağı için bebeğin suyunda da (amniyos mayi) azalma meydana gelebilir.

Eğer hala doğumunuz gerçekleşmemişse bu hafta itibari ile bebeğinizi kucağınıza alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Hamileliklerin %5'i 40. haftayı doğum belirtileri olmadan 41. haftaya ulaşabilmektedir. Endişelenmenize gerek yok bu gayet normal bir durum. Bu hafta itibari ile doktor kontrolleriniz iki gün ara ile gerçekleşecektir. Doktorunuz sizi sık sık muayene ederek doğum başlama belirtilerini ve bebeğin durumunu kontrol etmek ister.

41. hafta doktor kontrolu

Gebelikte Gün Aşımı

Hamileliğin 41 ve belkide 42 haftaya ulaştığı döneme gün aşımı denilmektedir.

Doktor kontrolleriniz sırasında hemen her kontrolde NST (non stres test) ve bebeğin sularının incelenmesi için ultrason yapılarak plasenta yani bebeğin eşi incelenir. Plasentada (bebeğin eşi) yaşlanma gözlenebilir, bu durumda bebeğe gitmekte olan kan azalacağı için bebeğin suyunda da (amniyos mayi) azalma meydana gelebilir. Bu durum oldukça önemli sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun sizi bu kadar sık kontrole çağırma nedeni olası riskleri öngörmektir. 41. ve eğer ulaşmışsanız 42. hafta boyunca bebeğinizin hareketlerini çok daha dikkatle takip etmelisiniz.

Doğum Anı Öncesi

Bu hafta itibari ile hamilelik sürecinden yorulmuş ve bıkmış olabilirsiniz ama bebeğinizin dünyaya gelişi ile tüm bu yorgunluk yerini keyfe bırakacaktır. 40 hafta + 7 günde yani 42. Haftada eğer hala doğum gerçekleşmemişse kadın doğum doktorunuz rahim ağzı açıklığına, bebeğin kalp atışlarının seyrine, bebeğinizin suyunun durumunu (amniyos mayi) detaylı olarak değerlendirilmelidir.

ne zaman dogum yapacagim

Kontroller sonucunda bu değerlendirmelere göre bebeğiniz için risk yaratan herhangi bir durum gelişmişse doktorunuz normal doğum başlatmak için gerekli medikal tedaviye başlar veya sezaryen ile doğum tercih edilebilir.

Bazı kadın doğum doktorları 40 hafta + 10 güne kadar beklemeyi savunarak müdahaleyi uygun bulmamaktadır.

41. ya da 42. haftaya geldiğiniz bu dönemde hiçbir sorun olmayacağı gibi bazı durumlarda bebeğin fazla kilo alması ya da bebeğinizi besleyen kan miktarı azalacağı için bebeğiniz ile ilgili sorunlar çıkabilir. Bazen hiçbir sorun olmadan bebeğiniz dünyaya gelmekte acele etmeyebilir ki bu durumda doktorunuz sizin için en uygun doğum yöntemini belirleyerek doğumu başlatabilir.

Sizde bebeğiniz ile kucaklaşmanın ve bu özel anların tadını çıkartmaya hazırlanın. Bu haftaya ulaştığınızda doktor kontrollerinizi aksatmamanızı ve önerilerine uymanızı tavsiye eder, rahat doğumlar dileriz.

Hafta Hafta Hamilelik Kırkbirinci Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Hafta Hafta Hamilelik Kırkbirinci Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

41 Haftalık Gebelik Tehlikeli mi?
Genellikle, 41 haftalık gebelik normal kabul edilir, ancak doğumun başlamaması durumunda doktorlar müdahalede bulunabilir. 41 haftadan sonraki dönemde bebeğin sağlığı ve plasenta fonksiyonları yakından izlenir.

Gebelikte 41 Haftaya Kadar Beklenir mi?
Evet, birçok gebelik 40-41 hafta arasında tamamlanır. Ancak, bebeğin ve annenin sağlığı açısından, doktorlar doğumun başlamaması durumunda müdahalede bulunabilirler.

Doğum En Fazla Kaç Gün Gecikir?
Normalde gebelik 40 hafta sürer, ancak doğum 37 ile 42 hafta arasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Ancak, doğumun başlamaması durumunda doktorlar müdahalede bulunabilir.

42 Haftadan Sonra Doğan Bebeklere Ne Denir?
42 haftadan sonra doğan bebeklere "geç doğan" veya "postterm" bebek denir. Bu durumda, doktorlar genellikle dikkatli izleme ve gerektiğinde müdahale yapma eğilimindedirler.

Son güncelleme: 30/03/2024


<< Önceki Hafta