Anaokulu ve Kreş Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuğunuzun okul öncesi eğitimi oldukça önemli bir süreçtir ve bu süreçte mümkün olduğunda titiz olmalısınız. Gelişim sürecinde sağlıklı ilerleyiş gösterebilmesi için tercih edeceğiniz okul öncesi eğitim kurumunun büyük etkisi olacaktır. Bu nedenle reklam ve broşürlere aldırmadan, kendi gözlemleriniz ve referanslarla doğru bir kreş seçimi yapmalı, çocuğunuzun eğitimini riske atmamalısınız.
Çocukluk eğitimi ailede başlar. İlk eğitimini ailede alan çocuk sonrasında okul öncesi eğitim kurumları aracılığıyla eğitilir. Burada yaşama hazırlanan ve sağlıklı bir birey olması istenen çocuk doğru ellerde olduğunda beklenen değişimleri gösterebilir, ama rastgele bir kreş ya da anaokulu seçimi yaptığınızda çocuğunuz sadece belirlenen süre zarfında bir kurumda zaman geçirmiş olur. Eğitimi için olumlu etkiler gözlemlenmeyebilir.
Okul öncesi eğitim kurumları UNİCEF tarafından ‘yaşama en iyi başlangıç’ yeri olarak nitelendiriliyor. Bu şekilde ciddi bir görevi bulunan kurumların çocukların eğitimi konusunda kusursuzluk göstermesi gerekirken, okul öncesi eğitim nasıl olmalıdır, gelin birlikte bakalım:
Anaokulu ve kreş çocukların bilgi edinme yeri olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bu kurumlar bir bilgi edinme kurumu değil, bilgiyi öğrenme becerisini kazanma noktaları. Çocuklarınıza her şeyden önce öğrenmeyi öğretmek gerektiğini biliyorsunuz. Okul öncesi eğitim kurumları işte tam olarak buna cevap verirken, çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel yönden gelişim göstermelerine destek olur. Çocukların yoğun olarak bir şeyler öğrenmesi, ezberlemesi istenilen noktalar olmayan okul öncesi eğitim kurumlarında çocuğunuzun sahip olduğu potansiyel ortaya çıkarılır. Çocuğunuzu tanımanıza ve onun neler yapabileceğinizi görmenize yardımcı olan bu kurumlarda sabahtan akşama kadar çocuklarınız kalabilir, ama bu onların psikolojisini olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Sabah 10.00 gibi bıraktığınız çocuğunuzun 15.00 civarında anaokulu ya da kreşinden ayrılması daha olumlu sonuçlar doğurur.
Çocuğunuzun gelişim ve eğitim kalitesini artırmak için göndereceğiniz okul öncesi eğitim kurumunda dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:
1. Öğretmen
Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuğunuz sabahtan akşama kadar öğretmeni ile iletişim halinde olacaktır. Bu durumda öğretmen ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri oluyor. Günün büyük bir bölümünü öğretmeniyle geçirecek olan çocuğunuzun durumdan olumsuz etkilenmemesi için eğitim kurumunun yapısına, sunduğu olanaklara dikkat etmenin yanı sıra öğretmen konusunda titiz davranmalısınız.
Öğretmenin Kişiliği:
0-6 yaş arası çocuklar her an ilgiye ve şefkate muhtaçtır. Bunu unutmadan hareket etmeli ve vereceği eğitimden ziyade çocuğunuza ihtiyacı olan şefkati gösterebileceğinden emin olmalısınız. Bu evrede annelik sezgilerinize kulak vermeye dikkat edin.
Öğretmenin Eğitimi ve Tecrübesi:
Öğretmen çocuğunuzun gelişim evresinde onun doğru şekillenebilmesine olanak sağlayacak potansiyele sahip olmalıdır. Bu konuda tecrübe sahibi olduğundan emin olmalı, çocuğunuzun emin ellere teslim etmenin rahatlığını yaşamalısınız.
Öğretmenler ve Diğer Personeller Arasındaki İletişim:
Okul öncesi eğitim kurumunda öğretmenler arasındaki olumlu etkileşimler çocuklar üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Birbirleriyle iletişimi kuvvetli personellerin yer aldığı bir eğitim kurumu seçmeli ve çalışanların mutluluğundan emin olmalısınız. Mutlu öğretmenler ve mutlu çalışanlar çocuğunuz için de mutluluğun anahtarı olacaktır.
2. Çocuk Sayısı
Öğretmen-Çocuk Oranı:
Çocuğunuz okul öncesi eğitim sürecinde birebir olarak ilgiye muhtaçtır. Çocuğunuzla yakın iletişim kurabilecek, ona zaman ayırabilecek bir öğretmeni olduğuna dikkat edin. Çocuk sayısı ne kadar yüksek olursa öğretmenin çocuklarla ilgilenme süresi o kadar azalır. Bu nedenle sınıftaki öğrenci sayısı 12’nin üzerinde olmamalıdır.
Sınıf Sayısı:
Öğrenci sayısı çok yüksek olan bir okul aynı zamanda yüksek bir gürültü anlamına gelir. Çocuğunuzun eğitim kurumunda gelişiminin gürültüden kaynaklı olarak olumsuz etkilenmesini istemiyorsanız sınıf sayısı daha az olan bir okul seçmelisiniz. Okul öncesi eğitim kurumlarının sakin ortamlara sahip olması gerektiğini unutmayın.
3. Program Kalitesi ve Geliştirilmesi
Kültürel ve Bireysel Farlılıklar:
Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan sistemler artı ve eksi yönlere sahiptir. Tercih ettiğiniz kurumda uygulanan eğitim modeli sizin kültürünüze ya da anlayışınıza ters gelebilir. Çocukların da birbirinden farklı yapılara sahip olduğuna dikkat edilerek uygulanan eğitim modelinde yapılan programlarda bu hususa dikkat edilip edilmediğinden emin olmalısınız. Özellikle çocukların öğrenme şekilleri birbirinden farklı olduğu için eğitim modelinde mutlaka görerek, dokunarak, duyarak ve tadarak öğrenme şekillerine uygun çalışmalar yapılmalıdır. Bu sayede çocukların öğrenme konusunda bireysel farklılıklarına da cevap verilmiş olur.
Branş Dersleri:
Okul öncesi eğitim sürecinin bilgi edinme değil, bilgiyi öğrenme becerisini kazanma noktaları olduğunu söylemiştik. Bu konuda hareketle branş derslerine ağırlık verilmeyen, daha çok gelişimlerini olumlu etkileyecek çalışmaların yapılacağı bir eğitim modeline sahip kurumu tercih etmelisiniz. Branş derslerine ağırlık verilmesi çocukların sıkılmasına ve orada zaman geçirmek istememesine neden olur.
Ölçme Değerlendirme ve Geliştirme:
Çocuğunuz için seçtiğiniz anaokulunda ölçme değerlendirme sisteminin varlığından emin olun. Okulda sistem Planla-Uygula-Değerlendir şeklinde ilerler. Bu süreç devam ederken programın eksik yönlerinin tespit edilerek çocukların gelişimine ne kadar katkı sağladıkları görülmelidir. Sonucu ölçülmeyen bir çalışmanın ne derece faydalı olduğu anlaşılamayacağı için ölçme değerlendirme sistemine mümkün olduğunda dikkat etmeniz gerekiyor.
Eğitim kurumunda çocuklar için ölçme değerlendirme grup halinde değil bireysel olarak yapılmalıdır. Her çocuğun öğrenme şekli ve durumu birbirinden farklı olacağı için uygulamaların ne kadar işe yaradığını görmek açısından bireysel değerlendirmelerin yapılması gerekir. Çocuğunuzun düzenli olarak gelişiminin takip edilmesi için ona özel bir klasör açılarak yapılan her çalışma ve değerlendirmenin buraya işlendiğinden emin olacağınız bir kurumu seçmenizi öneriyoruz.
Pedagog Danışmanlığı:
Anaokullarında ölçme değerlendirme sisteminin doğru işleyebilmesi için pedagog desteğinin alınması gerekir. İşinin profesyoneli olan bir pedagogdan yardım alınıyor mu, bundan emin olarak seçiminizi gerçekleştirmeniz çocuğunuzun eğitim sürecini olumlu etkileyecektir.
Okul - Aile İşbirliği:
Çocuğunuz için seçtiğiniz eğitim kurumu aile ile iletişim sağlama konusunda ısrarcı olmalıdır. Çocuğunuzun gelişimine dair sizinle görüşmeler yapan, evde neler yaptığını öğrenmek isteyen, sizi bir gözlemci yerine koyarak bilgi alan bir kurum çocuğunuzun gelişimini kontrol altında tutmak istiyor demektir.
4. Okulun Fiziki Şartları
Sınıflar:
Çocuğunuz için seçtiğiniz eğitim kurumunda sınıfların her zaman temiz olduğundan emin olmalı ve mobilyalara dikkat etmelisiniz. Hijyen kadar mobilyaların tehlikesiz olması da önemlidir. Sivri ve metal uçlara sahip olan mobilyalar çocuğunuzun zarar görmesine neden olabilir. Onun rahat bir şekilde hareket edebileceği ortamın oluşmasına dikkat ederken; seçilen oyuncakların da yaş gruplarına uygun olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Çocuğunuzun içerisinde huzur bulacağı ve zaman geçirmekten keyif alacağı bir sınıf ortamının bulunması eğitimde de hevesli olmasını sağlar.
Bahçesi ve Spor Salonu:
Çocukların enerjilerini atabilmesi için geniş bir bahçeye ihtiyaçları vardır. Bahçede onların sağlığını olumsuz etkileyecek unsurların olup olmadığına dikkat etmeli, kış aylarında da eğlenebilmeleri için spor salonu bulunan bir kurumu tercih etmelisiniz. Okulda enerjisini atacak ortam bulamayan çocukların evde de huzursuz olacağını bilmelisiniz.
Güvenlik:
0-6 yaş arası çocuklar tehlikelere karşı yabancıdır. Nereden nasıl bir tehlike geleceğini bilmedikleri için okulda güvenlik önlemlerinin alındığından emin olmanız gerekiyor. Aklınızı çocuğunuzda bırakmayacak olan bir kurum seçmeye dikkat edin. Özellikle acil bir durum söz konusu olduğunda okulda nasıl bir işleyiş gerçekleştiğini öğrenmeye çalışmalısınız.
Eğitim Araç ve Gereçleri:
Okul öncesi eğitim kurumu rengarenk oyuncaklarla kaplı bir görünüme sahip olabilir. Bu albeni çocuğunuzu çekecektir, ama oyuncaklar onun yaş grubuna uygun mu, ne kadar sağlıklı bunlara dikkat ederek seçiminizi yapmalısınız. Eğitici oyuncakların bulunduğundan emin olun ve bunların da çocukların gelişimine göre değiştirildiğini bildiren bir kurumu tercih edin. Eğitim kurumu ne kadar çok reklam yapıyor, etkileyici broşürlerle karşılaşıyor ve yapısal olarak çekici hale geliyor olsa da, dikkat etmeniz gereken noktanın eğitim kalitesi ve öğretmen samimiyeti olduğunu unutmayın!