Balanit (Sünnet Derisi İltihabı) Hakkında Merak Edilenler
Sünnet derisi iltihabı yani balanit aslında her yaştan erkekte görülebilen bir sağlık sorunudur. Ancak genellikle 4 yaş altında olan erkeklerde yani sünnet olmayan çocuklarda görüldüğünü belirtelim. Sünnet derisi olarak adlandırılan deride enfeksiyon meydana gelmesidir.
(Balaniti önlemek için çocuklara tuvalet sonrası temizlik eğitimi verin.)
Balanit Neden Olur?
Balanitin bir değil birden fazla nedenden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bunlar arasında en yaygın olan neden ise hijyen koşullarına yeterince dikkat etmemektir. Bebeklerin alt bezinin zamanında değiştirilmemesi, bez değişiminin hijyene dikkat edilerek yapılmaması gibi nedenlerle bakteri sünnet derisinin altında birikmeye başlar. Bu bölgede ürer ve enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu bölgedeki cilt zaten hassas bir yapıya sahip olduğundan enfeksiyon kolaylıkla oluşabiliyor. Balanitin bir diğer nedeni de aşırı temizliktir. Bu derinin aşırı temizlenmesi kolayca tahriş olmasına neden olur ve da hızla gelişebilir.
Ayrıca aşağıdaki unsurlar da balanit nedeni olarak sıralanabilir:
- Bazı ilaçların kullanımı
- Bazı böbrek hastalıkları
- Diyabet
(Balanit temizlikte kimyasal içeren malzemelerin kullanımından da kaynaklanabilir.)
Balanit Belirtileri Neler?
Balanit şüphesine neden olacak pek çok semptom ortaya çıkabilir. Genellikle bakterilerin birikme aşamasında değil, enfeksiyonun gelişim gösterdiği aşamada bu şikayetler ortaya çıkar. Belirtilerin herhangi biri varsa zaman kaybetmeden tedavi için sağlık kuruluşuna başvurulması da çok büyük önem taşıyor.
- Akıntı olması
- Sişme ve kızarıklık
- Kaşıntı
- Ağrı
- Kasık bölgesinde deri döküntüsü
- İdrar yaparken ağrı yaşama
Balanit Nasıl Tedavi Edilir?
Her ne kadar ağrılı bir hastalık olsa da tedavisinin çok zor olmadığını belirtelim. Balanit tedavisi iltihabın yok edilmesi üzerine uygulanan bir prosedürdür. Antibiyotik kullanımı balanit tedavisinde çok büyük önem taşıyor. Aynı zamanda hastanın yaşadığı kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikayetleri ortadan kaldırmak için de çeşitli merhemlerin kullanılması doktor tarafından önerilebilir. Bazen balanit çok ilerlemiş bir şekilde de ortaya çıkabiliyor. Bu durumda sünnet yapılması gerekiyor. Sünnet derisinin çok kalınlaşmış olması durumunda balanit sürekli tekrar edebiliyor. Bu yüzden hekim tarafından sünnet önerilebilir.