Bebeğin Banyosu Nasıl Hazırlanır?
Bebeğiniz yeni doğduktan sonra, birkaç gün yani bebeğinizin göbeği düşene kadar bu işi iyi bilen birileri tarafından ya da hastanede yıkanmalıdır. Çünkü bebeğiniz yıkanırken ağzına su girmemesi ve bebeğinizin su yutmaması oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Bu süre içerisinde bebeğinizin akan suyun altında yıkanması gerekir. Eğer bebeğiniz göbeği düşmeden yıkanırken küvet kullanırsanız su içerisinde uzun süre kalan bebeğinizin göbeği ıslanarak yumuşar ancak göbeğin sağlıklı bir şekilde düşmesi için kuru kalması önemlidir. Bu nedenle ıslak kalan göbek enfeksiyon kapabilir. Göbeğin kuru kalması açısından bebeğin akan suyun altından yıkanmasına özen gösterilmelidir.
Bu zorlu dönem atlatıldıktan sonra mevsim şartları ve uygun su ısısında bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Bebekler için suyun ısı derecesi 36-38 derece arasında olmalıdır. Suyun ısısını dirseğinizi kullanarak ölçebilirsiniz. Bebeğinizin su yutmaması için boynunun muhakkak yüksekte tutulması gerekir. Bu nedenle bebeğinizin boynunun altına bir havlu koyabilirsiniz.
Bebeğinizi Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler
- Kaynamış bakterilerin düşmanı olduğu ve bakterileri öldürdüğü için bebeğinizin göz, kulak ve yüzü için kaynatılıp ısıtılmış su kullanmalısınız. Suyun temiz olması bebek temizliği için oldukça önemlidir.
- Bebeğinizin kulaklarını ve burnunu temizlerken çok özen göstermelisiniz. Bunun için temiz bir pamuk kullanmalısınız.
- Bebeğinizi suyun içinde asla yalnız bırakmamalısınız.
- Küvetin içinde bebeğiniz oturur durumdayken bile sırtından destek vermelisiniz.
- Bebeğinizin ilk banyolarını asla yalnız başınıza yaptırmayın. Yanınızda mutlaka bu konularda tecrübeli biri olmalı.
- Bebeğinize banyo yaptırırken yavaş ve zarif hareketler uygulayın. Hafifçe masaj yaparak onunla konuşarak yaptırılan bir banyo çocuğunuzun huzurlu olmasını sağlayacaktır.
- Banyo suyunun hijyenik olması oldukça önemli. Bu nedenle temiz içme suyu ya da kaynatılıp soğutulmuş çeşme suyu kullanılabilir.
- Yıkandıktan sonra bebeğinizin kurulanmasına da özen göstermelisiniz. Tenine hasar vermeden yumuşak bir havlu ile bebeğinizi kurulayabilirsiniz. Kulak arkası, göz çukurları gibi kurulanması zor bölgeleri ince bir tülbent ile kurulayabilirsiniz.
- Banyonun sabah 10.00-12.00 arasında yaptırılması önerilir. Ancak bebeğinizin gece uykularında problem varsa ve banyo sırasında huzursuzlanarak çok ağlıyorsa bebeğinizi gece uykuya geçmeden önce de yıkayabilirsiniz.
- Bebeğiniz altını her kirlettiğinde belden aşağısını yıkmaya özen göstermelisiniz.
- Bebeğinizin el ve ayak tırnaklarını 15 günde bir kesmeli ve tırnak diplerini temizlemek için antiseptik solüsyon kullanmalısınız.
Bebek temizliği çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu olduğundan dolayı bu konuda aile büyüklerinden ve bilir kişilerden mutlaka yardım alınması gerekir.