Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması
Hamilelik döneminde bebeğin eşi olarak tabir edilen plasenta rahmin herhangi bir yerine yerleşebilir. Rahim bölgesinin ön tarafında, arka duvarına ya da rahim kubbesi olarak adlandırılan bölgeye yerleşebilir. Tüm bunlarla beraber plasentanın aşağı bölgeye yani rahim ağzına yarın olan bölgeye yerleşmesi de sık rastlanan durumlar arasında yer alıyor. Bu durumda halk arasında plasentanın aşağıda olması ya da plasentanın önde olması olarak adlandırılır.
Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması Tehlikeli mi?
Bebeğin eşinin olması gereken yerden farklı bir bölgede olması bazen hiçbir probleme neden olmaz. Ancak bebeğin eşinin yani plasentanın önde olması doğum ile ilgili çeşitli sorunları da beraberinde getirebiliyor. Hafif alt yerleşimli plasentalar doğum konusunda herhangi bir tehlike arz etmez. Bu yüzden plasentanın aşağıda olmasının herhangi bir tehlike arz edip etmediği, tam olarak hangi bölgede olduğu ile de yakından ilgilidir.
Bu durumda hekimler anne adaylarına birlikteliği yasaklayabilir. Çünkü plasentanın kanamaya neden olması durumunda bebeğin hayati tehlikesi ortaya çıkar. Herhangi bir komplikasyona neden olmaması için doğuma dek ilişki yasağı hekimler tarafından konabiliyor.
Bebeğin Eşi Doğumdan Önce Yer Değiştirir mi?
Bazı durumlarda plasenta doğum yaklaştıkça hafif yukarıya doğru çıkabiliyor. Genellikle plasentanın önde olması durumunda hekimler sıklıkla ultrason muayenesi ile yerini takibe alır. Eğer anne adayının rahim ağzı kısa ise bu durumda erken doğum riski ortaya çıkabiliyor. Erken doğum riskinden söz etmemek için rahim ağzının 3 cm’den daha uzun olması gerekiyor. Aktivite kısıtlamaları ve yorgunluktan kaçınma gibi durumlarda herhangi bir sorun olmadan normal doğum yapılabiliyor.