Bebeğin Kalbinin Delik Olması
Anne karnında olan bebeklerin kalp gelişimi diğer organlardan daha hızlı tamamlanıyor. Gebeliğin ilk üç ayında kalbin gelişimi tamamlanır. Ancak gelişimde bir sorun olması halinde kalp normal gelişim sürecini devam ettiremiyor ve kalbin odacıkları arasında delik oluşabiliyor. Yani bebeklerde kalbin delik olması doğuştan kaynaklanan bir sorun. Bebeklerde kalbin delik olması, çok ender durumlar dışında doğumdan sonraki ilk yıl içerisinde tespit edilebiliyor.
Bebeklerde Kalbin Delik Olması Zararları
Kalp ağ ve sol kulakçıktan oluşur. İkisinin arasında da duvar dokusu mevcut. Bebeklerde delik genellikle bu duvarda oluşuyor. Bu durum “atriyal septal defekt” olarak tanımlanıyor. Kalbin bu dokusunda delik olması, sol kulakçıkta bulunan ve vücut tarafından kullanılan temiz kanın sağ kulakçığa geçmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla kalbin vücuda pompaladığı kan miktarı artıyor ve bununla beraber akciğerlere giden kan oranında da bir artış meydana geliyor. Akciğerin atardamarlarında basınç oluşurken kalp yetersizliği sorununun yaşanması da kaçınılmaz olabiliyor.
Elbette bu problem, bebeğin yaşam süresinin kısalmasını beraberinde getiriyor. Riskler maalesef bununla da sınırlı değil. Toplardamarda pıhtı oluşması, bu pıhtının beyne ulaşması ve felç oluşması gibi ciddi riskler de söz konusu. Bu yüzden bebeklerde kalbin delik olması, mutlaka ihmal edilmeden tedaviye başlanması gereken bir sorun. Genellikle kalp deliği doğumdan sonraki iki yıl içerisinde kapanıyor. Ancak bu süre zarfında bebeğin bir sağlık sorunu yaşaması riski de mevcut.
Bebeklerde Kalp Deliği Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Tedavi şeklini, bebeğin kalbinin neresinde delik olduğu belirliyor. Eğer delikten geçen kan miktarı fazlaysa deliğin kapatılmasına yoğunlaşmak gerekir. Bu durumda cerrahi bir müdahale ile delik yama şeklinde kapatılır. Bu esnada bebeğin kan dolaşımı ve solunumu durduruluyor ve cihaza bağlı olarak ameliyat gerçekleştiriliyor. Kan miktarının az olması durumunda ise özel bir cihaz ile bu deliğin kapatılması sağlanır.