Bebeğin Ters Durması
Anne karnında bebeğin duruş pozisyonu aslında sanılandan çok daha fazla önemli... Karın içerisindeki amniyon sıvısı bebeğin rahatlıkla hareket edebilmesini sağlar. Doğuma yakın bir süreçte bebek büyüdüğü için anne karnında çok rahat hareket edememeye başlar. İşte bu dönemde bebeğin duruşu doğum esnasında dünyaya hangi pozisyonda geleceğinin de habercisi olabilir.
Bebeğin ters durması baş kısmının yukarıda ayaklarının da aşağıda bulunduğu duruş pozisyonudur. Elbette bu durum doğum esnasında bebeğin önce ayaklarının rahimden dışarıya çakacağı anlamına geldiğinden tehlike arz edebilir. Rahim ağzı yeterince açılmadığı durumlarda bebeğin baş bölümü önce gelmelidir. Aksi halde bazı riskler ortaya çıkabilir.
Bebeğin anne karnındaki duruşu hamileliğin 36. haftası itibariyle önem kazanmaya başlar. Bu süreçte rutin doktor kontrolleri daha fazla önem kazanır. Çünkü bebek bu dönemde doğumdan önceki son şeklini almaya başlar ve bu şeklini de kolay kolay değiştirmez. Yani doğum bebeğin duruş pozisyonunda başlar.
Bebeğin Ters Durması Nasıl Anlaşılır?
Anne karnındaki bebeğin hangi pozisyonda durduğu doktor muayenesi ile kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer erken bir dönemde bu pozisyon fark edilirse, doğum için bebeğin en doğru duruş şeklini alması beklenebiliyor ve dışarıdan bir müdahale de gerçekleştirilebiliyor.
Fakat bebeğin normal duruş şeklini alması doğumun bu şekilde gerçekleşeceği anlamına da gelmez. Çünkü bebekler doğumdan sadece dakikalar önce dahi pozisyonunu değiştirebiliyor. Dolayısıyla her anne adayı için bebeğin ters duruşu riskinin olduğu da söylenebilir.
Bebeğin Ters Durması Ağrı Yapar mı?
Eğer hamileliğin son haftalarında bebek ters duruş pozisyonu almış ise kasıklarda hafif bir ağrı, kramplar meydana gelebilir. Nadiren sırt ağrıları da yaşandığı söylenebilir. Ancak daha önce bebeğin sıklıkla duruş değiştirdiği durumlarda bu tür ağrılar pek yaşanmaz.
Ağrılara neden olan bebeğin artık büyümüş olması ve özellikle kasık bölgesine baskı yapıyor olmasıdır. Bu tür ağrılar çok fazla şiddetli olmaz. Eğer şiddetli bir ağrı yaşanıyorsa hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurmak gerekir. Çünkü kasıklarda çok şiddetli ağrılar ciddi sorunların, hatta erken doğum habercisi olabiliyor.
Ters Duran Bebek Nasıl Döner?
Aslında doktor dışarıdan bir müdahalede bulunarak bebeğin pozisyonunu değiştirebilir. Fakat bu yöntem çok fazla tercih edilmez ve mecbur kalınmadıkça uygulanmaz. Çünkü bu yöntem ile bebeğin duruşunun hem anne adayına hem de bebeğe hiçbir zarar vermeden başarıyla değiştirilmesi olasılığı sadece % 50’dir. Riskler ise bebeğin kemiklerinin kırılmasından başlayarak uzun bir listeye dönüşür. Anne adayının çok kilolu olması, doktorun bu konuda tecrübeli olmaması gibi etmenler, başarı olasılığını daha da düşürdüğü için bebeğin ters durması durumunda doktorlar risk almadan, anne adaylarına sezaryen önerir.