Bebeğiniz Emmek İstemiyorsa
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için anne sütü oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Bebeğin sağlıklı gelişimine büyük katı sağlayan anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklar karşı vücut direncini arttırır. Bu nedenle uzmanlar özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütü almanın önemini vurguluyor. Ancak bazı durumlarda bebeğiniz anne sütünü almak istemeyebilir. Panik yapmadan durumun nedenini saptayarak çözüm getirilmesi bebeğin beslenme alışkanlığının bozulmaması için önemlidir. Peki, anne sütüyle hiçbir problemi olmayan bebeğiniz hangi durumlarda anne sütünü reddedebilir?
Bebek Anne Sütünü Hangi Durumlarda Reddedebilir?
- Bebeğinizin vücudunda oluşan bir enfeksiyon (özellikle orta kulak iltihabı), anne sütünü reddetmesine neden olabilir. Beslenme alışkanlığını bozan bu durum bebeğinizin süreli ağlamasına neden olur. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmen doktorunuza başvurmalısınız.
- Bebeğin burnunda oluşan bir tıkanıklık solunumu düzensizliği yaratır. Bu nedenle bebek ağzından nefes alıp vermeye çalışacaktır. Ağzından nefes alan emerken nefessiz kalacağı için emmek istememesi çok normaldir. Bu nedenle bebeğin burnundaki tıkanıklık giderilmelidir.
- Bebeklerin ağzında bazı dönemlerde çıkan ve pamukçuk adı verilen ağız yaraları da bebeğin anne sütünü reddetmesine neden olan problemlerden biridir. Bu yaralar için de muhakkak doktorunuza başvurmalısınız.
- Orta kulak iltihabının neden olduğu kulak ağrıları bebeğin çene kemiklerini de etkiler ve özellikle alt çenede de ağrıya neden olur. Bebek ağrıdan rahatsız olduğu için emmeyi reddeder.
Fiziki problemlerin dışında annenin yaşadığı psikolojik problemler de bebeğin emmesini etkileyen faktörlerden biridir. Çünkü annenin hissettiği tüm duyguları bebek de hisseder. Özellikle annenin stresli olduğu durumlarda bebek sütü emmek istemeyebilir. Bu nedenle stresten arınarak emzirmek çok önemlidir.