Bebeğinizin Doyduğunu Anlamanın Yolları
Anneler özellikle ilk bebeklerini kucaklarına aldıklarında bazı endişeler de yaşamaya başlar. Bunlardan biri de bebeklerinin doyup doymadığıdır. Hem yeni doğan bebeklerin hem de artık ek gıda tüketmeye başlayan bebeklerin doyduğunu anlamak aslında sanıldığı kadar zor değil. Sadece bazı püf noktalarını öğrenmeniz ve bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sayede bebeğinizin karnının doyduğundan emin olabilir, gönül rahatlığı ile bebeğinizin diğer bakımlarına geçebilirsiniz.
Bebekler Doyduğunda Nasıl Tepki Verir?
Emzirilen bebeklerin doyduğunu anlamak daha zor sanılır. Oysa aksine çok daha kolaydır. Eğer bebeğiniz bir süre emdikten sonra memeyi bırakıyor ve sizin çabanıza rağmen yeniden ağzına almak istemiyorsa doyma ihtimali yüksektir. Bebeğinizi zorlamayın çünkü doyduğu halde emmeye devam ederse kusacaktır.
Bebeklerin ne kadar emdikten sonra doyduğuna dair ise kesin bir hesap yapamazsınız. Çünkü doyma süresi her öğünde değişebilir. Sütün kıvamı ya da ne kadar enerji harcadığı gibi faktörler, emzirilen bebeklerin doyma süresinde de değişime neden olacaktır.
Mama Sandalyesinde Bebeklerin Doyduğunda Verdiği Tepki
Ek gıdaya geçen bebeklerin doyduğunu anlamak için hareketlerini gözlemleyin. Acıkan bebekler mama sandalyesinde hafif öne doğru eğilmiş şekilde oturur. Doyduklarında ise kendilerini geriye atar yani arkalarına yaslanırlar. Siz kaşığı yaklaştırdığınızda kafalarını başka yöne çevirirler ve ağızlarını da açmak istemezler.
Ancak annenin bu konuda iyi bir gözlemci olması da şart...
Örneğin bebeğiniz henüz ağzındaki lokmayı yutmadıysa yeni kaşığa ağzını açmayabilir. Doyduğundan emin olmak için ağzında lokma olmayan bebeğe kaşığı yaklaştırmalı ve tepkisine bakmalısınız. Bebeklerin verdiğiniz öğün miktarında doyduğunu anlamanın bir diğer yolu da kilo kontrolüdür. Eğer alması gereken kiloyu alıyorsa, beslenme saatlerinde karnı da doyuyor demektir.