Bebek Beslenmesi
İlk Besin Anne Sütü
İlk 6 ay bir bebek için hem zorunlu hem de gerekli olan anne sütü, bebeğin sağlığı, zihinsel ve fiziksel gelişiminin sağlıklı olması açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca bebeğe ilk 6 ay boyunca anne sütünün verilmesi, bebeğin vücut sisteminin katı gıdaların sindirilmesine müsait olmadığı için zorunludur. Bilimsel araştırmalar ve uzman görüşlerine göre bebeğin metabolizması ve bağışıklık sistemi için gerekli bütün besin kaynağı ilk 6 ay boyunca anne sütünden sağlanabilir. Katı gıdalara 6. aydan önce başlanırsa bebeğin vücudu buna alerjik olarak tepki gösterebilir. Bu nedenle anne sütünün önemi ilk 6 ayda oldukça büyüktür. Anne sütüne ek olarak katı gıdalara 6. aydan sonra başlanabilir.
Katı Gıdalara Başlarken
Bebeğin sindirim sistemi özellikle ilk 6 aydan sonra hala çok hassas olduğunda dolayı, katı besinlerin seçimine çok özen göstermek gerekir. Bu nedenle genellikle meyveler tercih edilmelidir. Hem vitaminler hem de mineraller bakımından oldukça zengin olan meyveler %70 ve %80 arası oranda su içerdiğinden bebeğin hassas olan sindirim sistemini de yormayacaktır. Meyve püresi ve meyve suyu şeklinde bebeğinize vereceğiniz katı besinler taze olarak tüketilmeli ve asla pişirilmemelidir. Özellikle portakal gibi C vitamini bakımından zengin olan turunçgiller, püre haline getirildikten hemen sonra bebeğe verilmelidir.
Hangi Meyveler Tercih Edilmeli?
Anne sütüne ek olarak katı besinlere geçme işlemi yavaş yavaş yapılmalıdır. Bebeğin vücut sistemi katı gıdalara henüz alışmamış olduğu ve özellikle kaşıkla beslenmeye alışık olmadıkları için, bebekler katı gıdaları ilk almaya başladıklarında zorlanabilirler. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Ayrıca katı besinlere teker teker geçilmelidir. Örneğin ikinci meyveye geçişiniz 3-5 gün ara ile olmalıdır. Özetle aynı anda birden fazla farklı katı gıdaya başlanılmamalıdır.
4. Ayda Elma
İlk 6 ay sadece anne sütü önerilmesine rağmen, bebeğin anne sütü ile yeteri kadar beslenememesi durumlarında da katı gıdalara doktor yardımıyla erken başlanabilir. Bu gibi durumlarda bebeğe 4. aydan itibaren verebileceğiniz en iyi ilk katı gıdalardan biri elma püresidir. C, A ve B vitaminleri açısından zengin olan elma, aynı zamanda bebeğiniz için gerekli olan karbonhidrat ve su miktarını da sağlar.
Elma püresi ya da suyunu sağlıklı bir şekilde hazırlamak için cam rendede rendelediğiniz çekirdekleri çıkmış elma rendesini, tülbentten süzerek posasını alabilirsiniz. Hemen tüketilmesi gereken hazırladığınız bu elma püresi bebeğiniz için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
C Vitamini Deposu Turunçgiller
Özellikle kış aylarının C vitamini deposu olan portakal ve mandalina da oldukça faydalıdır. Ancak içerdikleri asit oranı biraz fazla olan bu meyvelerin püresini ya da suyunu bebeğinize verirken dikkatli olmalı ve bu besinleri yavaş yavaş vermelisiniz. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları için bire bir olan portakal ve mandalina da bebeğinize faydalı besinler arasında yerini alıyor.
Mineral Zengini Muz
Bebeğiniz için en faydalı besinler arasında yer alan meyvelerden biri de muzdur. C vitamini, A vitamini ve mineraller bakımından son derece zengin olan muz süt ve meyve suyuyla ezilerek bebeğe verilebilir.
Çorbalar, Sebzeler ve Diğer Besinler
Katı gıdalara başlandıktan sonra özellikle kış aylarında vücut ısısını arttırmak için kalorisi yüksek besinler tercih edilmelidir. Özellikle öğlen menüsü olarak havuç, patates, brokoli, kabak, karnabahar gibi zengin besin kaynağı olan sebzelerle hazırlayacağınız bir çorba bebeğiniz için oldukça faydalı olacaktır.
Demir ve kalsiyum açısından zengin olan pekmezi, sabah kahvaltısından önce günde bir kaşık olarak bebeğinize verirseniz bebeğiniz için gerekli olan günlük enerji miktarını sağlamış olursunuz.
Ayrıca bebeğiniz 1 yaşına geldiği andan itibaren süt ve süt ürünlerine daha çok önem verilmelisiniz. Peynir ve yoğurt gibi ürünleri öğünlerinden eksik etmemelisiniz. Sabah kahvaltısında peynir, yumurta ve az bir miktar tereyağı ile güne çok iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca 1 yaş ve sonrasında bebeğinize hemen hemen sizin de tükettiğiniz bütün besinlerden azar azar verebilirsiniz.
Bebeğinizin Günlük Menüsündeki İhtiyaçları
Protein: Bebeğinizin günlük protein ihtiyacını karşılamak için; 2 kaşık yumurta sarısı, 1 süzme peynir, 1 parça et ve az miktarda yoğurt yeterli olacaktır.
Kalsiyum: Günlük gerekli olan kalsiyum miktarını karşılamak için anne sütü ve hazır mama yeterlidir. Katı gıdalara geçmiş olan bebekler için ise, gerekli olan kalsiyum miktarı peynir ve yoğurt gibi gıdalardan karşılanabilir.
Vitaminler: A vitamini için; Patates, havuç ve brokoli ile hazırlayacağınız bir kase püre; C vitamini için: Yarım fincan taze sıkılmış portakal suyu; diğer vitaminler için ise elma ya da muz püresi yeterli olacaktır.
Yağ: Süt ve süt ürünleri ile yeterince karşılanan günlük yağ miktarı için ayrı özel bir besin takviyesine gerek yoktur.