Bebek Psikolojisi
Yeni doğmuş bebeklerin psikolojisi genellikle 2 - 3 aylık bir zaman dilimi için içe dönüktür. Bu sürecin uzayıp kısalması sevgiye ve şevkat bağlı. Annenin ve babanın göstereceği şevkat bebeklerin daha erken bilinçlenmesini ve etraflarında olan bitenleri fark etmelerini sağlayabilir. Bu evrede bebek psikolojisi anne ile kendisinin bir bütün zannetmesi olarak değerlendirilebilir. Hala anne karnındaymış gibi hisseder. Aylar ilerledikçe farkındalık başlar ve annesini tanımaya çalışır.
Annenin her an bebeği ile birlikte olması çok önemlidir çünkü bebeğin annesini tanımaya ve bağlanmaya başladığı süreçte bir bakıcıyı ya da başka birini annesi zannetme riski vardır.
Bebek Psikolojisinin Evreleri
Bebekler 4 - 5 aylık oldukları zaman aslında annesi ile bir bütün olmadığını anlamaya başlar. Etrafındaki eşyaları fark eder. Bedenin uzunluğunu fark eder hatta gülümsemeye başlar. Bebek psikolojisi, annesine güven duymak ister ve artık annesinden ayrılmak istemez.
Bebekler 7 - 8 aylık olduklarında ise; dış dünya ilgilerini çekmeye başlamıştır. Artık annesini diğer insanlardan ayırt ediyordur. Bu yüzden diğer akrabaları yabancılayabilir. 9 ayda ise bebek iyice hareketlenir. 14 aylık olduğunda da emekleme ve yürüme gibi eylemlere başlayacaktır.
Bebek 15 - 24 aylık olduğunda dış dünya onu iyice içine almış olur. Başlı başına bir bireydir ve davranışlarını kontrol edebiliyordur. 2 yaş geldiğinde ise yaramazlık ve annenin sabrını deneme zamanlarıdır. 3 yaşından itibaren ise olgunlaşmaya ve karakterini geliştirmeye başlar.