Bebeklerde Ateş Tehlike Sınırı Nedir?
Bebeklik ve çocukluk çağında en sık görülen seylerden birisi ateştir. Ateş, zaman zaman bir ağır hastalığın habercisi olarak ortaya çıkarken, zaman zaman da sadece üşütmeye bağlı olarak gelişir. Genel bakımından hastalıkların birçoğunda ateş belirtisi gözlenir. Dolayısıyla bebeğinizin veya çocuğunuzun vücut ısısında hafif bir artış hissetmeniz durumda doktora başvurmanız her zaman için faydalı olacaktır.
Ateş Sınırı Nelerden Etkilenir?
Gerek bebeklerin veya çocukların gerekse yetişkinlerin ateş sınırı, ölçümün yapıldığı yere göre değişiklik gösterebilir. Yani bulunulan mekan, vücut ısısı üzerinde işlevsel bir role sahiptir. Vücut ısısı, sabahtan akşama doğru da farklı sonuçlar verir. Yani sabah yapılan ölçüm ile akşam yapılan ölçüm arasında sapmalar görülebilir.
Ateş sınırı, vücudun ölçüm alınan bölgesine göre de farklılaşır.
Makat bögesinin maksimum sınırı 38 derece,
Ağız bölgesinin maksimum sınırı 37,5 derece,
Kasık ve koltuk altı bölgesinin maksimum sınırı ise 37 derece olmalıdır.
Ateş derecelendirmesi icin kabul edilen sınırlar: Ateşsiz: 34,4 ile 37,9 Ateşli: 38,0 ile 39,9 Yüksek ateşli: 40 derece ve yukarısı
Her bölgenin ölçümü sırasında doğru sonuçlar almak adına yapılması gerekenlere dikkat etmek gereklidir. Ateşle birlikte solunum, nefes ve döküntü gibi bulgular gözleniyorsa ve ateş 24 saatten daha uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktor aranmalıdır.