Bebeklerde Bağırsak Parlaklığı Ne Demek?
Tanılar ise ikinci trimesterde konulabilmektedir. Anne adaylarının aklında hamilelikte bağırsak parlaklığı neden olur ve ayrıntılı ultrasonda bağırsak parlaklığı nedir gibi sorular yer almaktadır. Bağırsak parlaklığı geçer mi ve bağırsak parlaklığı ne zaman geçer gibi soruların da cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İkinci trimester donemi uygulanan ultrasonografide yaklaşık 100 gebelikten birinde izlenir ve genel olarak haftalar içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Ekojenitesi artan bağırsaklar etrafındaki diğer oku ve organlara göre daha açık renklidir ve parlak görünürler. Tanı konduğu durumlarda fetüs genetik ultrasonografi yapılarak dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu tür fetusların %50 ve %80’inde bir problem gözükmese de bazı sorunlar bir arada bulunabilmektedir.
Bebeklerde Bağırsak Parlaklığı Hangi Hastalıklarla Yer Alır?
- Down sendromu ve diğer kromozomal anomaliler
- Kistik fibrozis
- CMV türü enfeksiyonlar
- Bağırsak tıkanıklığı
- Amnion suyu içerisine kanama olması ve fetusun yutması
- İlerleyen aylarda bağırsaklardaki mekonyumda da görüntüler oluşması
Bebeklerde Bağırsak Parlaklığı Nasıl Takip Edilir?
Bebek bağırsağında parlaklık olup doğum yapanlar bulunmaktadır. Ancak bu durum doktor tarafından detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Detaylı ultrasonografi ve genetik sonogram incelemeleri ile bu duruma eşlik edebilecek diğer anomalilerin varlığı da değerlendirme altına alınmalıdır.
Gerek duyulduğu takdirde amnisentez ile kromozom analizi, enfeksiyon varlığı ve genetik hastalıklar araştırılmalıdır. Eşlik eden farklı anomali bulunmadıysa yapılan diğer değerlendirmeler ve testler normal ise yani izole ekojenik bağırsak izlenen fetuslarda normal fetuslara göre kötü gebelik sonuçları izlendiyse takiplerde genellikle kayıplar görülür.
Bebeklerde bağırsak parlaklığı ortaya çıktığı zaman endişeye kapılmaması gerekir. Aynı şekilde zaman kaybedilmeden doktor tarafından detaylı bir inceleme yapılması da gerekmektedir. Zamanında tanı koyulması her hastalıkta olduğu gibi bebeklerde bağırsak parlaklığı durumunda da hayati önem taşıyabilmektedir.