Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmekte olan gaz sancısı ilk 3 ay yoğun olmak üzere belli bir dönem boyunca bebeği rahatsız eden bir durum olarak ortaya çıkabilir. Merak edilen bir soru olarak bebeklerde gaz sancısı neden olur? Bir çok ebeveynin merak ettiği bu sorunun yanıtı; bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte genel olarak sindirim sisteminin hala gelişmekte olması gaz oluşumuna neden olabilmektedir.
Yeni doğan döneminden başlayarak üç aya kadar olan bebeklerin %20'sinde görülmekte olan gaz sancısı, 3 ay sonrasında azalarak ortadan kalkabileceği gibi 8 - 9 aya
kadar da sürdüğü vakalara da rastlanabilmektedir. Sindirim sistemini tam olarak gelişmemiş olmasının dışında, anne sütü ya da mama içinde bulunan herhangi bir madde de bebekte gaz oluşmasına neden olabilmektedir.
Bebeklerini anne sütü ile besleyen annelerin, emzirdikleri dönem boyunca beslenmelerine çok daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Annenin yediği gaz içeriği yüksek baklagil grubu gibi yiyecekler de anne sütü ile birlikte bebekte gaz sorununa yol açabilmektedir. Mama ile beslenmekte olan bebekte görülen gaz sorunu için bebeğin doktoruna danışılarak mama değişimi yapılması tavsiye edilmektedir.
Bebeğin Gaz Sancısı Yaşadığı Nasıl Anlaşılır?
Gaz sancısı yaşayan bebek genellikle ağlayarak tepkisini göstermekle birlikte çoğunlukla diğer tüm ihtiyaçları karşılanmış durumda iken, ayaklarını karnına doğru çekmesi sancının belirtisidir. Anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerde gaz sancısının diğer bir nedeni ise emzirme sırasında bebeğin meme ucunu tam olarak kavrayamaması ve emme sırasında hava yutmasıdır. Hava yutma olayının yaşanmaması için emme sırasında bebeğin memeyi doğru olarak kavramasına özen gösterilmelidir.