Bebeklerde Gelişim Geriliği
Biyolojik ve Çevresel Faktörlerin Neden Olduğu Gelişim Geriliği
Gelişim sürecinde olan bebeklerde, çeşitli nedenlerden dolayı gelişim geriliğine rastlanabilir. Bu durum biyolojik nedenlerden dolayı meydana gelebileceği gibi, aynı zamanda çevresel yetersizliklerde başrolde olabilir. Biyolojik nedenlerin çoğu zaman tedavisi yoktur. Eğitsel programlar ile bu durumlar en iyi hale getirilmeye çalışılır.
Çevresel Faktörler
Biyolojik nedenlerde yapılabilecek çok fazla bir şey olmasa da çevresel faktörlerde yapılabilecek pek çok şey vardır. Fakat bu durumda da erken teşhis konulması çok önemlidir. Çevresel faktörlerde arasında meydana gelen sorunlarda bebeğin bakımı ile sorumlu olan anne ya da baba tarafından yeterince kaliteli bir hayat sunulmaması yer alır. Çocuğun bilinçsizce çevreden koparılması ve dört duvar arasında büyütülmesi en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Hiçbir çocukla ilgili olmayan ve oyun oynayamayan bebeğin sosyal hayatı hiç olmadığı kadar geridir.
Kıyaslama Yapmayın!
Ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlışlar arasında kendi çocuklarını başkalarınınki ile kıyaslamak yer alır. Her çocuk birbirinden farklı fizyolojik ve psikolojik özelliklere sahiptir. Fakat içinde olduğu yaş ve dönem boyunca her çocuktan beklenen beceriler bulunur. Eğer çocuk bu becerilerin çok gerisinde kalıyorsa burada bir gelişim geriliğinden bahsedilebilir. Gelişim geriliği, sosyal, duygusal, dil, fiziksel ve zihinsel olmak üzere pek çok farklı alanlarda kendini gösterebilir.
“Konuşma Gecikmesi” En Büyük Belirti!
Bebeklerde gelişim geriliğini anlamanın en kolay yolu, konuşma gecikmesidir. Zamanı geldiği halde hala konuşmayan bebeklerde gelişim geriliği belirtileri görülebilir. Konuşma gecikmesi sadece gelişim geriliğinin değil, çeşitli patolojik durumlarında habercisi olabilir. Bu aşamada anne ve babaya büyük sorumluluk düşer. Bu gibi belirtilerin ortaya çıkmasından hemen sonra uzman hekimlerce yapılacak olan muayene sonrasında erken teşhis koymak çok önemlidir.
Fiziksel olarak bakılan gelişim geriliğinde ise bebeğin yaşıtlarına göre zamanı geldiği halde henüz yürüyememiş olması örnek gösterilebilir. Bebeğin bir diğer belirtisi ise yaşından beklendiği üzere Legoları yerleştirememesi de belirtilere örnek gösterilebilir.
Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?
Gelişim geriliğini tedavi etmenin en kolay yolu, erken teşhis koymaktır. Erken teşhisin konulduğu bebeklerde yoğun bir eğitim programı uygulanır. Bu eğitim programı alanında uzman olan bir pedagog eşliğinde ve gözetiminde devam etmelidir. Programın içeriği sayesinde yapılan eğitici uygulamalar bebekte değişim gösterebilir. Bu durumda en büyük sorumluluk ise aileye düşer. Bebeğin kendini, güvende ve huzurlu hissetmesi için anne ve baba normal şartlardan çok daha fazla ilgi göstermelidir.