Bebeklerde Göz Tembelliği Nedir?
Yeni doğan bebeklerde görme yetisi, normal insanlar gibi iki gözle tam ve üç boyutlu olarak gerçekleşmemekle birlikte bebeklik ve ilk çocukluk dönemine kadar gelişim göstermeye devam etmektedir. Üç boyutlu görme ve beyinde görme işleminin doğru olarak algılanması ancak 7 - 9 yaşa aralığında gerçekleşir.
Bir yaş itibari ile göz kontrolü yaptırılması gereken bebeklerde göz tembelliği nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtı göz doktoru muayenesidir. İkinci olarak da bebeğin dışarı çıkarıldığında güneşe ve ışığa verdiği tepkinin aile tarafından gözlenmesi ile belirti gösterebilir. Aydınlık ortam ile karşılaşan bebek tembel olan gözün kapatarak tepki verir.
Göz tembelliği genellikle bir gözün diğerine oranla daha az görmesi olarak tanımlanmaktadır. Kalıtımsal yatkınlık nedeni ile meydana gelebilmekte olan göz tembelliği yüksek hipermetrop durumlarında her iki gözde de oluşabilmektedir. Görüntünün doğru biçimde algılanmaması olarak tanımlana bilecek olan göz tembelliği durumu %20 oranında bebek gelişimi nedeni ile düzelme göstermekte ise de kesinlikle doktor takibi altında olunması gereken bir sorundur.
Göz Tembelliği Ne Zaman Fark Edilir?
Vakaya ve döneme göre farklılık göstermekte olan göz tembelliği sorunun teşhisi ve tedavisi kesinlikle 5 yaş altında yapılması gerekmektedir. Beş yaş üstü çocuklarda göz tembelliği tedavisinde başarı oranı oldukça düşük seviyededir. Bu nedenle göz tembelliği sorununda erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Bu ve bunun gibi göz sorunları için bebeğin ilk göz kontrolünün 1 yaş ve 4 yaşa aralığında mutlaka detaylı olarak yaptırılmış olması görme sorunlarının tedavi şansını önemli ölçüde artırmaktadır.