Bebeklerde Meme Reddi ve Öneriler
Anne adaylarının akıllarında memeyi reddetme ne kadar sürer ile emmeyi reddeden bebeğe ne yapmalı ve yeni doğan bebek neden emmez gibi sorular yer almaktadır.
Anne ve Bebek İlişkileri Önemli
Bebeğin damak, dil ve dudak yapısındaki anomaliler, emmeyi zorlaştırabilen sebepler haline gelebilirler. Bebeğin memeyi bırakma belirtileri bazı zamanlarda bir süre boyunca fark edilemeyebilir. Ancak bu sorun genellikle fark edilebilen bir sorundur. Doğumdan sonraki süreçlerde anne ve bebeğin bağlanma sürecindeki aksaklıklar emme sürecini etkileyebilmektedir. Anne ve bebeğin mümkün olabilecek en kısa sürede ten temasının sağlanması ve bebeğin en kısa sürede emzirilmesi son derece önemlidir.
Biberon Kullanmak Bu Durumu Tetikler mi?
Yenidoğan bebeğin emme becerilerinin zarar görmemesini istiyorsanız bebeğinizi emzik veya biberon ile mümkün olduğunca tanıştırmamanız gerekir. Biberondan emmek ile anne memesinden emmek birbirinden farklı durumlardır. Biberon ya da emziğe alışmış olan bebekler anneyi emmek istemeden memeyi reddedebilmektedir. Bu sebeple, biberon ve emzik kullanımının sınırlandırılması gerekebilir.
Sabırlı Olmakta Yarar Var!
Bebeklerde besin alerjisi olması da memeyi reddetmesine sebep olabilir. Meme reddi olan bebeğin alerjik ya da metabolik hastalığı olup olmadığı doktorlar tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bebeğin sistemik açıdan başka hastalıkları olup olmadığı da detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bütün bu süreçlerde annelerin kaygısı ve stresi azaltılarak daha sabırlı olması sağlanmalıdır.
Diş Çıkarma Sebep Olabilir mi?
Emmeyi reddetme tedavisi söz konusu olduğu zaman bebeklerin dişleri de kontrol edilmektedir. Bazı bebeklerde 3. aydan itibaren diş çıkarma belirtileri ile birlikte yoğun salya akışı görülebilir ve ellerini sürekli olarak ağzına götürme gibi alışkanlıklar da görülebilmektedir. Sabırlı bir şekilde bebeğin sakinleşmesini bekleyip emzirmenin devam ettirilmesi sonucunda bu sorun çözülebilmektedir. Gerektiği zaman doktor desteği de alınması gerekebilir.
Sabır ve Sevgi Kilit Noktalar
3. aydan sonra bebeğin farkındalığı gelişir. Bebek etrafı ile daha fazla etkileşime geçmeye başlar. Büyüyen bebekler eskisi gibi uzun uzun meme emmek istemeyebilirler. Bu durum gayet doğaldır. Bu sebeple, bebeğin istekli olduğu zamanlar kollanmalıdır ve fırsat olduğu zaman emzirilmelidir. Gece emzirmeleri ise bu tür dönemlerde daha da yoğunlaşabilir.