Bebeklerde Pişik Neden Olur?
Tıp literatüründe amonyak dermatiti olarak adlandırılmakta olan pişik, bebekler kadar anneler içinde endişe ve sıkıntıya sebep olmaktadır. Genel olarak bezlenme nedeni ile ortaya çıkan pişik sorunu, bezlenme bölgelerinde yoğun ise de bebeğin koltuk altı gibi bazı bölgelerinde de görülebilmektedir.
Bebeklerde çoğunlukla görülmekte olan popo bölgesi pişiğinin sebebi bezde meydana gelen ıslaklık, sürtünme ve havasızlıktır. Hemen her bebeğin dönem dönem karşılaştığı pişik sorunu bebekte huzursuzluk yaratan bir durumdur. Peki, nerde ise her üç bebekten birinde görülmekte olan bebeklerde pişik neden olur, nasıl geçer? Pişik sorunu, bebek cildinin inceliği ve hassasiyeti nedeni ile kolaylıkla gerçekleşebilmektedir.
Bebeklerde Pişik Tedavisi
Daha çok yeni doğan döneminden başlayıp 12 aya kadar sık gerçekleşmekte olan pişik sorunu bebeğin gelişimi ve cilt yapısının güçlenmesi ile ilerleyen zamanlar içinde sorun olmaktan çıkmaktadır. Düzenli olarak bez değişimi yapmak ve doktor görüşü ile belirlenecek uygun pişik önleyici krem kullanımı etkili olmakla birlikte yeterli olmayabilir. Her bebekte farklılık göstermekle ve ateş ve ishal durumları dışında olmakla birlikte genel olarak 2 ya da 3 saate bir bezin değiştirilmesi gerekmektedir.
Bebeğin bez değişim rutinini düzenli olarak takip etmek, bebeğin gelişim dönemine ve cilt yapısına uygun bez seçmek pişik durumunun oluşmasını engellenmesini sağlamada etkili bir uygulamadır. Bununla birlikte bebeğin hemen her bez değişimi sonrasında, cildi tahriş edebilecek mendil ve temizleme ürünleri yerine altının ıslak bez ya da uygun bir ürün ile temizlenmesi ve günde bir defa banyo yaptırılması gerekmektedir.