Bebeklerde Yumurta Alerjisi
Bazı bebeklerin çeşitli gıdalara alerjisi olabilir. Son derece yaygın görülen besin alerjisi çeşitleri arasında özellikle bebeklerde ve 5 ila 7 yaş arasındaki çocuklarda en yaygın olanlardan biri de yumurta alerjisidir. Eğer ailenizde besin alerjisi olanlar varsa bebeğinizde de olma ihtimali mevcut demektir. Ancak yine de asla kendi kendinize teşhis koymamalısınız. Bebeğinizin hangi gıdaya alerjisinin olduğunu anlamak için mutlaka bir hekime göstermeli ve alerji testi yaptırmalısınız.
Bebeklerde Yumurta Alerjisi Kalıcı mı?
Yumurta çok sayıda bebeğin alerjik reaksiyon gösterdiği gıdalar arasında yer alıyor. Genellikle bebeklerin yumurtanın sarısına alerjisinin olduğu düşünülür. Elbette yumurta sarısına alerjisi olan bebeklerin sayısı oldukça fazla... Ancak yumurtanın beyazına alerjisi olan bebeklerin sayısı bundan çok daha fazla! Ebeveynler bu alerjinin kalıcı olup olmadığını merak etmekte son derece haklı… Yumurta alerjisi genellikle yıllar içinde etkisi azalan alerji türlerinden biridir. Bebeğiniz yetişkinlik dönemine girdiğinde ise çok yüksek olasılıkla artık yumurtaya alerjisi kalmayacaktır.
Bebeğimin Yumurtaya Alerjisi Var, Ne Yapmalıyım?
Bebeğiniz çok etkili reaksiyonlar göstermiyor olabilir. Ancak yine de mutlaka alerjisinin olduğunu anladığınızda bir hekime bebeğinizi göstermelisiniz. Kesinlikle en az 6 ay bebeğinize asla yumurta vermemelisiniz. Bu sürenin sonunda doktor takibinde olmak kaydıyla yeniden az miktarda yumurta verebilir ve vücudunun tepkisini ölçebilirsiniz. Bebeğinize 6 ay sonra yeniden yumurta vermeye başlamadan önce alerji testinin tekrar yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Yumurta Alerjisinin Belirtileri Neler?
- Bulantı ve kusma
- Kramp şeklinde karın ağrısı
- Baş ağrısı
- Egzama
- İshal
- Nefes almakta güçlük çekme
- Hırıltılı solunum
- Öksürük
- Burun kaşıntısı
- Aksırma ve geniz akıntısı
- Orta kulakla ilgili tekrarlayan sorunlar