Bebeklerin Diş Çıkarma ve Diş Gelişim Süreci

Bebeklerin diş çıkarması ve diş gelişimi hakkında akla gelen tüm soruların yanıtını bulmak amacıyla Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) Dr. Aysun Dündar Hanım ile bir söyleşi yaptık. Bebeklerin diş çıkarma sırası, diş muayenesini, süt dişlerinin önemi, ilk kontrol vb. bebek ve çocuk diş gelişimi hakkında tüm merak ettiğiniz sorulara yanıtı bu yazımızda detaylari ile birlikte bulacaksınız.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Yaklaşık olarak anne karnının 4. haftasında oluşumu başlayan süt dişleri uterusta 6 haftalıkken şekillenmeye başlamaktadır. Doğum sonrasında tüm süt dişleri şekillenmiş ve kemikleşmeye başlamıştır.

Bebeklerde Diş Gelişimi

Diş Sürmesi Nedir?

Diş sürmesi, çenelerin içinde gelişen dişlerin belirli dönemde, belirli doğrultuda görünür hale gelmeleridir. İlk olarak doğum sonrası yaklaşık 4 - 6. Aylar arasında alt ön dişler çıkmaktadır. Sırasıyla üst ön kesici dişler ve yanlardaki kesici dişler olacak şeklinde devam eder en son olarak süt azı dişleri sırasıyla çenedeki yerlerini almaktadır.

Diş çıkarma aşamasında genellikle tükürük - salya artışı, ateş ve huzursuzluk gibi semptomlar görülmekte olup yapılan araştırmalar bu semptomların tamamen diş sürmesiyle ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu dönemim daha rahat atlatılması için soğuk uygulayıcı jeller, diş kaşıyıcılar yardımcı olmaktadır. Ayrıca doktorunuzun onayı ile analjezik pomadlar, jeller kullanılabilmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Gelişimi

Süt dişleri ve ilk sürekli azı dişleri (6 yaş dişi ) toplamda 20 süt ve 4 daimi azı dişi olmak üzere 24 diş anne karnında oluşmaya başlar ve doğum sonrasında tüm süt dişleri şekillerini çene içinde almış ve kemikleşmeye başlamışlardır. Genellikle 24 ile 36. ay arasında tüm süt dişleri sürmektedir. Fakat sürmelerini takiben kök oluşumları devam eder ve 3 yaş gibi tüm süt dişlerinin kök yapısı tamamlanır. Ayrıca daimi dişlerden küçük azı dişleri ve diğer büyük azı dişleri ise doğumdan sonraki dönemde oluşmaya başlamaktadır.

Diş Çıkarma Sırası ve Diş Çıkarma Tablosu

Ilk olarak alt ön dişler sürmektedir. Bunu takiben üst ön dişler ve yan kesici dişler olacak şekilde devam eder. Süt dişlerinin sürme sıraları şöyledir:

Üst - alt kesici dişler : 6 - 12 ay   Düşme ort. 7 - 8 yaş

Üst - alt köpek dişler: 18 - 24 ay  Düşme ort. 10 - 11 yaş

Üst - alt birinci süt azı dişleri: 12 - 18 ay  Düşme ort. 9 - 10 yaş

Üst - alt ikinci süt azı dişleri: 24 - 30 ay   Düşme ort. 11 yaş

Daimi birinci azı dişleri ise 6 yaşında çıkarak 6 yaşında ilk kalıcı dişi ağız içinde yerini almaktadır.

Diş Çıkarma Tablosu

Bebeğimin ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalıyım?

İlk dişlerin sürmesi 6 ay - 1 yaş aralığında yapılmalıdır. Erken çocukluk çağı çürüklerinin (biberon çürüğü) önlenmesinde, anne ve babaya dilerin sağlığının nasıl koruyacaklarının bilgisi verilmesinde önemlidir. Ayrıca pedodontisin (çocuk diş hekimi) koruyucu ve önleyici tedaviler hakkında bilgilendirilmesi ile bebeğinize uygun koruyucu yöntemler belirlenmelidir. Her bebeğin ve çocuğun farklı ihtiyaçları olabilmektedir ve bunun belirlenmesi ilerideki oluşabilecek durumlardan korunmuş olur.

İlk diş hekimi muayenesinden önce dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Diş hekimine gelmeden önce çocuğunuzu korkutmamak ve yapılacakları kısa bir şekilde anlatarak gelinmesi çocuk açısından önemlidir.  Ailenin tutumu hem pedodontist hem de çocuk için önemlidir. Çocuklarda ve bebeklerde diş hekimi ziyaretinde diş muayenesi kısa tutulur. Buradaki amaç çocuğu sıkmamak ve korkutmamaktadır. Aile ile birlikte kordineli olarak hareket edilmeli hatta ailenin muayeneye katılması ile çocuğun güveni kazanılmalıdır. Doktor hasta ilişkilerinde güven önemlidir özellikle dışarıya yeni açılan çocuklarda bu durum daha da önem kazanmaktadır. Yaşadıkları kötü tecrubeler travmaya neden olabildiği gibi ilerde de unutulmamaktadır.

İlk diş hekimi muayenesi

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri bebeklerin sıvı beslenmeden katı beslenmeye geçisinde önem taşıyarak kısa süren hayatlarına başlamaktadırlar. Süt dişlerinin ortalama 6 - 9 aylık dönemde çıkmaya başlar ve 3 - 3,5 yaş arası bütün süt dişleri tamamlandıktan sonra sürekli dişler çıkana kadar görevlerini yaparlar.

Süt dişleri altında yer alan sürekli dişler için birer rehber olarak görev yapar ayrıca sürekli dişlerin oluşumunuda sağlamaktadırlar. Süt dişlerinin altındaki sürekli diş oluşmadan kaybedilmesi sonucu sürekli dişin gelişimi yavaşlar ya da tamamen durabilmektedir ve ilerde daha önemli sorunlara veya çene gelişimi bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir.

Süt dişlerinde meydana gelen herhangi bir sorun diş çürüğü, apse veya sallanma en kısa zamanda çözülmelidir. Süt dişlerinde görülen diş çürükleri süt dişlerinin normal yapısını bozduğu için altında yer alan sürekli dişin gelişimini de bozmaktadır. Ayrıca diş çürüğünün enfeksiyöz bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir ve çocugun genel sağlığı üzerinede olumsuz etkileri bulunmaktadır. Erken yaşta meydana gelen yani süt dişlerinde görülen çürüklerin nedenleri araştırılıp kişiye özel tedavi şekli belirlenerek ilerde meydana gelebilecek sürekli dişlerine zarar verilecek durumlar önlenmiş olacaktır.

 

Pedodontist-iletisim