Bebeklerin Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerin ve annelerin en sıkıntılı dönemlerinden biri olan diş çıkarma kimi bebeklerde 3.ayda başlarken kimilerinde ise 1 yaştan sonraki süreye sarkabilir. Süt dişleri çıkmaya başlayan bebeklerin ilk belirtileri arasında salya akıtma, ishal, ateş, kulak çekiştirme, huzursuzluk, iştahsızlık, ağrı, uykusuzluk ve hafif öksürme yer alır. Bu dönemde bebeğinizin ağrılarını azaltmak için doktorunuzun verdiği jelleri ve soğuk yiyecekleri verebilirsiniz.
Diş çıkartma süreci bebeklik döneminin hem bebek hem de ebeveynler için en zorlu süreçlerinden biridir. Diş çıkartma zamanları bebeklerin genetik ve yapısal özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazı bebekler 3. ay da diş çıkarırken bazı bebeklerde bu süreç 12. ay ve hatta daha sonrasında başlayabilir. Eğer ortalama bir süre verilecek olursa 7. ay itibariyle denilebilir.
Süt Dişi Çıkartma Belirtileri
Her bebekte farklılık gösterebilen bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
- Salya akımının artması
- Çene ya da yanak bölgesinde beliren kızarıklık
- Ağrıdan dolayı beslenmeyi reddetme
- Ateş ve ishal
- Uyku düzeninin bozulması ve uykuya dalamama
- Bazı durumlarda hafif öksürük
- Diş etki kaşınmaları ve kanamaları
Özellikle anne ve bebek için çok sıkıntılı bir süreç olabilen bu dönemi rahat atlatabilmek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca soğuk yiyecek ve içeceklerin verilmesi, diş eti kaşınmasını giderebilecek aletler ile bebeğinize sizler de yardımcı olabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR