Boş Gebelik
Genellikle dış gebelik ile karıştırılan boş gebelik “su gebeliği” olarak da adlandırılır. Boş gebelikte bebeğin içerisinde gelişimini sürdüreceği hamilelik kesesini çevreleyen zar oluşur. Bununla beraber plasenta da oluşur. Ancak kesenin içerisinde bir bebek yoktur. İşte bu durum boş gebelik olarak adlandırılır.
Boş gebelik teşhisi hamileliğin erken dönemlerinde konulabilir. Çünkü ultrasonografi ile kesenin içerisinde bebeğin olup olmadığı görülebilir. Ancak çok sayıda kişi hamileliğin erken dönemlerinde düşük yapar. Hatta henüz ultrasonografi çekilmediği için bebeğin kaybedildiğinin düşünüldüğü oysa yaşadığı gebeliğin boş gebelik olduğu durumlar da sıklıkla yaşanır.
Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Regl dönemleri düzensiz olan kişiler ve yumurtlama dönemleri de keza aynı şekilde düzensiz seyreden özellikle de geç yumurta oluşumunun yaşandığı kadınlarda boş gebelik riski biraz daha yüksektir. Boş gebelik de normal gebeliğin ayırt edilmesi anne adayının yaşadığı durumlar dikkate alınarak mümkün olmaz. Çünkü hafif kanama her ne kadar boş gebelik belirtisi olsa da aslında normal gebelerde de görülen bir durumdur. Mide bulantısı ve baş dönmesi de yine gebeliğin sıradan belirtileri arasındadır.
Boş gebeliğin en önemli belirtisi ultrasonografi ile anlaşılabilir. Çünkü hamilelik kesesi içerisinde yolk kesesinin mevcut olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Yolk kesesinin oluşması boş gebelik olmadığı şeklinde yorumlanır. Ancak gereken sürede yolk kesesinin oluşmamış olması, boş gebelik teşhisinin konulması için yeterli olmaktadır. Son adet tarihinin üzerinden 5 - 6 hafta geçtikten sonra uygulanan transvajinal ultrasonografi ile fetus görülebilmelidir.
Boş Gebelik Tedavisi Nedir?
Boş gebelik durumunda bebeğin sonradan oluşması mümkün olmadığından gebeliğin kürtaj ile sonlandırılması gerekir. Ancak çok sayıda kişi düşük yaptığı için çoğu zaman kürtaj uygulamasına gerek kalmadığı söylenebilir.
Kürtajın boş gebelik teşhisi konulur konulmaz hemen yapılması gerekir. Boş gebeliğe bağlı olarak kürtaj yapılması durumunda sadece birkaç hafta sonra kadında yeniden yumurta oluşur. Yaklaşık olarak 4-5 hafta sonrasında da regl dönemine girilecektir. Bu regl döneminin hemen ardından yeniden hamile kalınmasında hiçbir sakınca olmaz. Boş gebelik yaşayan kadınların kürtaj sonrası regl dönemi yaşamaları durumunda hamile kalmak için 1 aydan daha uzun süre beklemelerine gerek yoktur.