Çikolata Kisti
Her 6 kadından biri çikolata kisti sorunu yaşıyor. Üreme sağlığını ciddi düzeyde tehdit eden bu rahatsızlık kimi zaman kendini ağrılı ilişki ile kimi zaman da ağrılı adet dönemleri ile belli ediyor. Bazı kadınlarda adet döneminden bağımsız olarak da ağrılar ortaya çıkabiliyor. Ancak hiçbir belirti göstermeden de rahimde çikolata kisti oluşabilir. Çünkü bazı kişilerde rutin jinekolojik muayene esnasında bu duruma rastlanıyor. Hasta şimdiye dek hiçbir şikayeti olmadığını, kistin varlığına dair herhangi bir değişim dahi hissetmediğini dile getiriyor.
Çikolata Kisti Neden Oluşur?
Bu kist her ne kadar çok sık görülen bir rahatsızlık haline gelmiş olsa da nedeni henüz bilinmiyor. Dolayısıyla hastalığa karşı önlem alınması da mümkün olmuyor. Ancak hekimler tüm kadınların rutin muayenelerini aksatmamaları gerektiğini dile getiriyor. Çünkü pek çok hastalık gibi çikolata kisti de ne kadar erken fark edilirse, tedavisi o kadar kısa süreli ve kolay olabiliyor.
Genellikle yumurtalıklar ve karın zarını tutan bu kist ilerleyebilme özelliğine sahip. İlerlediğinde rahim boşluğunu ve makat bölgesini de sarabiliyor. İlerleyen çikolata kisti elbette daha fazla ağrıyı da beraberinde getiriyor. Hatta tuvalete çıkma esnasında çok ciddi ağrılar ortaya çıkabiliyor ve bu ağrılar hastaların günlük yaşamını da olumsuz etkileyebiliyor. Sadece ultrasonografi ile çikolata kisti teşhisi konulabilir. Bu nedenle ekstra tetkikler ile hastanın zaman kaybetmesine gerek olmuyor.
Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Oluyor?
Hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemesi ve şiddetli ağrılara neden olması durumunda hekimler ameliyat kararı alabilir. Ancak en başarılı ameliyatta dahi yumurtalığın zarar görmesi, yumurtalık rezervinin azalması, yumurtalık etrafındaki dokuda yapışkanlık oluşması gibi riskler ortaya çıkabileceği için doktorlar her çikolata kisti teşhisinde hastalarını ameliyata yönlendirmiyor. Çeşitli muayeneler, kistin takibi gibi uygulamaların ardından hastanın şikayetleri de dinlenerek ameliyat kararı veriliyor.
Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrasında Gebelik Olur mu?
Yapılan araştırmalar, çikolata kisti sorunu nedeniyle ameliyat olan kadınların % 50’sinin sadece bir yıl içerisinde kendiliğinden hamile kalabildiklerini ortaya koydu. Ancak hamilelik beklenen sürede gerçekleşmez ise tüp bebek uygulaması gibi yöntemler ile de gebelik mümkün olabiliyor. Yani çikolata kisti ameliyatı kesinlikle gebeliğe engel değildir. Sadece ameliyat esnasında yumurtalıkların fazla zarar görmesi gibi çeşitli risklerin oluşması halinde gebelik mümkün olmayabilir.