Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitim
Doğduğu ilk günden itibaren her şeyi ile ilgilendiğiniz ve zaman geçtikçe büyüdüğüne şahit olduğunu çocuğunuzun kimi zaman çok uyumlu olduğunu görseniz de kimi zamanlar sizi asla dinlemediğini ve kendi istediklerini yaptırmak için sizinle savaştığını göreceksiniz. Çocuğunuz her yeni yaşında size yeni bir ruh hali ile gelecek ve değişecektir. Değişmesindeki etmenler çevresi ve kendi iç dünyasında yaşadıkları olacaktır.
Çocuğunuzun gelişimi anne rahmine düştüğü ilk anda başlar. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda bebeğinizin gelişimin en doğru şekilde olması için endişelenirsiniz ve dikkat etmeye çalışırsınız. Doktorunuzdan gebelikte neler yemeniz ve neler yapmanız gerektiğini adım adım öğrenirsiniz. Sizin için en heyecanlı dönemlerden biri olan gebelikte, bebeğinizin kalbinin, ellerinin, ayaklarının ve diğer organlarının ne zaman ve nasıl oluşacağını merakla takip edersiniz. Gelişimini ve büyümesinin ilk evresini anne karnında tamamlayan bebeğiniz artık dünyaya gelmek isteyecek ve anne-babası ile daha fazla iletişim kurmaya çalışacak. Gün gün bebeğinizin boyunun uzadığını, kucağınıza aldığınızda kilosunun arttığını ve yaşını doldurup size anne baba demeye çalıştığını göreceksiniz.
Gelişimin Aşamaları Nelerdir?
Anne karnında sadece fiziksel olarak gelişen bebeğinizin doğumundan sonra dil gelişimi, zihinsel gelişimi, sosyal gelişimi ve duygusal gelişimi başlayacaktır. Çocuğun doğumdan sonraki her yaşı farklı bir özelliğini meydana getirecektir. 0-12 ayları arasında konuşabilmek için kayıt döneminde olan bebek 36-48 aylarında ise en aktif dönemini yaşayacak ve konuşmaya başlayacaktır.
Her çocuğun gelişim dönemi birbirinden farklıdır ve her biri birbirinden farklı zaman süreleri içinde konuşmaya başlar. Kimisi erken dönemlerden itibaren duyduklarını taklit etmeye başlasa da kimileri de birkaç ay sonra ancak bu tepkileri verir. Oldukça doğal bir zaman dilimidir. Bu konuda anne ve babalara düşen en önemli sorumluluk çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalıdırlar.
Anne ve babalar çocuklarının sağlıklı gelişip büyüdüklerinden emin olmak için kesinlikle çocuklarının içerisinde bulundukları yaşın özelliklerini iyi bilmelidirler. Çoğu zaman çocuğun ebeveynlerinin alışık olmadığı bir davranış sergilemesi, ailenin çocuğunun sorunlu bir çocuk olduğu kanısına kapılmasına neden olabiliyor. Bu sorun ailenin yeteri kadar bilgi sahibi olmamasından kaynaklanır. Çocuk aslında normal bir davranış sergilerken bu durum ailesine aksi yönde yansıyabilir.
Çocuğun iki yaş döneminden örnek vermek gerekirse, çocuk bu dönemde son derece inatçı ve başına buyruktur. Bu dönemde çok fazla aktiftir ve istediğini yapmak ister. Bilmediği için tehlikelere atılır ve çoğu zaman anne ve babası ile inatlaşır. Zihinsel gelişimi için çok önemli olan bu dönem onun keşfe çıkma serüvenidir. Anne babalar her ne kadar bu durumdan şikâyetçi olsa da bu durum bebeğin gelişimi için çok önemlidir ve faydalıdır.
Çocuğun bu dönemde çok fazla hareketli olmasının aksine hiçbir şeyi merak etmemesi daha fazla sorun olduğuna işarettir. Anne ve babaların çocuk gelişiminde yaptıkları en büyük yanlış onları engellemeleridir. Bu yaşlarında engellenen çocuklar ileriki yaşlarında kendine güvensiz bireyler olarak yetişiler. Zamanında üzerinde durulmayan bu sorunlar ileride daha fazla büyüyerek kişinin karşısına çıkacaktır.
Çoğu anne baba, çocukları için en doğru eğitimleri yaptıklarını ve onları en iyi şekilde yetiştirdiklerini düşünseler de farkında olmadan çocuğunun gelişimi ve geleceğine etki edebiliyor. Sağlıklı bir çocuk büyütmenin ilk kuralının ne olduğu uzmanlara sorulduğunda, çocuklarını ve çocuklarının her yaş dönemde nasıl davrandıklarını en doğru şekilde öğrenmeleri olduğu cevabı alınmıştır.
Anne ve baba bebekleri dünyaya ilk geldiği anda ona onu sevdiklerini hissettirmeliler. Bunun yanı sıra onunla sohbet etmeli ve dokunarak sevmeliler. Bu sayede çocuk güvenli bir ortamda olduğunu hissedecek ve kendine olan özgüvenin sağlam temeller üzerinde atacaktır.
Anne Baba Çocuğunun Gelişimini Nasıl Takip Edebilir?
Anne ve babalar buna ek olarak çocuğun bakımı ile sorumlu olan herkes, çocuğun içerisinde olduğu yaşın özelliklerini internet ortamındaki bilgi içerikli makalelerden ve sağlık kitaplarında ya da dergilerinden edinebilirler. Makalelerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, uzman kişiler tarafından yazılmış olmasıdır. Bu kişi çocuk hastalıkları uzmanı, çocuk psikiyatrikti ya da çocuk nöroloji uzmanı olmalıdır.
Ebeveynlerin çocuklarının gelişimlerini daha sağlıklı şekilde takip etmeleri için doğumun hatta gebeliğin ilk zamanlarından itibaren bir uzman tarafından destek almaları faydalı olabilir. Uzmanlar aile ile birlikte çocuğun sorunlarını ortak bir şekilde çözmeye çalışır ve bu sayede sorunlar daha kısa sürede çözülür.