Çocuklarla Kolay İletişim Kurmanın 10 Yolu
Çocuklar aslında en kolay iletişim kurulabilen canlılardır. Ancak yanlış yaklaşımlar bazen çocuklarla iletişim kurmayı dünyanın en zor işine dönüştürebiliyor. Bu yüzden özellikle anne babaların mutlaka okuması gereken bir yazı hazırladık. Bu yazı, çocuklarla kolay iletişim kurabilmek için nasıl bir yaklaşım sergilemeniz gerektiğini içeriyor. Dikkatlice okuyun, harfiyen uygulayın ve doğru yaklaşımın iletişimdeki faydasını kendi gözlerinizle görün!
Çocuğunuzu Gerçekten Dinleyin
Gün içerisinde çocuklarınızın neleri dile getirdiği aslında çok önemli! Çocuklarınızı gerçekten dinlemelisiniz. Dinliyormuş gibi yaptığınızı anladıklarından hiç şüpheniz olmasın.
Göz Teması Kurun
Çocuğunuzla konuşurken mutlaka oturun ya da onunla aynı seviyeye gelecek şekilde durun. Göz teması çok önemli. Çocuğunuzla mutlaka konuşurken göz teması kurmalısınız. İletişiminiz çok daha kolay olacaktır.
Düşüncesi Yanlış Olsa Da Kendini Anlatmalı
Çocuğunuzun herhangi bir konuda yanlış düşünceler içerisinde olduğunu düşünebilirsiniz. Yine de onu sonuna kadar dinleyin. Kendini anlatmasına izin vermeniz sizinle ileriki dönemlerde konuşmaktan kaçınmasını önler.
Kendi Sorunlarını Çözebilmeli
Çocuğunuzun her sorununu siz çözmeyin. Zamanla küçük problemleri çözebilmesini sağlayın. Bu sayede neden – sonuç ilişkisi kurmayı da öğrenecek ve daha rahat bir şekilde iletişim kurmaya başlayacaktır.
Olumlu Yönlerini Vurgulayın
Herhangi bir hata yapmış olsa dahi ve siz çocuğunuzu bu konuda uyarıyor olsanız dahi olumlu yönlerini vurgulamayı unutmayın. “Sen aslında çok doğru davranan bir çocuksun” diyerek söze başlamanız dahi doğru ve sağlıklı bir iletişimin başlangıcı olacaktır.
Tutarlılık Göstermelisiniz
Sürekli yeni kurallar koyuyor ve uygulamıyorsanız, çocuğunuzun kurallara uymasını beklemeyin. Çocuklar anne babalarından her daim tutarlı olmalarını bekler. Tutarlı davranırsanız o da size karşı sorumluluk hissedecektir.
Çocuğunuza Sorumluluk Verin
Gün içerisinde size yardım edebileceği konularda ya da farklı konularda çocuğunuza sorumluluk verin. Örneğin bir hafta boyunca çiçeği sulama görevini çocuğunuza verebilirsiniz. Sorumluluğunu yerine getiren çocuğunuza teşekkür etmeyi unutmayın.
Planlı Bir Hayat İletişimi Sağlamlaştırır
Çocuğunuz için uyku, ders çalışma, TV izleme gibi aktiviteleri planlayın. Saatler belli olmalı ve bu saatler üzerine çocuğunuza konuşabilmelisiniz. Bu sayede iletişim diliniz de daha sağlam olacaktır.
Sevdiğinizi Söylemekten Kaçınmayın
Çocuğunuza onu sevdiğinizi söylemekten kaçınmayın. Her ne kadar davranışlarınız ile bunu sıklıkla belli ediyor olsanız da duymak isteyecektir. Sevginin bambaşka bir iletişim dili olduğunu unutmayın!
Ebeveynler Çocuklar İçin Örnektir
Evde eşinizle ya da yakınlarınızla nasıl iletişim kurduğunuzu yeniden gözden geçirin. Ebeveynler çocuklar için istese de istemese de birer örnektir. Eğer siz iletişim kurmuyorsanız çocuğunuzdan da sizinle kolaylıkla iletişim kurmasını beklemeyin.