Dikişli Doğum Nedir?
Normal doğum yapılmasında oluşabilecek bazı problemlerin önlenmesi beraberinde dikişli doğum olarak adlandırılan durumu getirebiliyor. Özellikle bebeğin doğumunun daha kolay gerçekleşebilmesi yahut anne adayında doğum esnasında vajinada ve dış bölümde yırtılmalar meydana gelmesinin önlenmesi amacıyla hekim tarafından söz konusu bölgeye bir kesi uygulanması gerekiyor. Doğum sonrasında ise bu kesi bölgesine dikiş atılıyor. İşte dikişli doğum olarak adlandırılan uygulama bu şekilde gerçekleşiyor. Tıp literatüründe epizyotomi dikişli doğum nedir
şeklinde kullanılan kavramlar aslında toplum tarafından bilinen normal doğumun dikiş uygulaması eşliğinde gerçekleşmesi oluyor.
Vajinanın epizyotomi olarak adlandırılan bölümünde genellikle ilk kez doğum yapan kadınlarda yeterli açılma meydana gelmiyor. Dolayısıyla doğumun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için bu bölgeye hekim tarafından müdahale edilmesi gerekiyor. Aksi halde özellikle bebeğin doğması esnasında söz konusu bölgede yırtılmalar meydana geliyor. Düzensiz yırtılmalar ise dikişli doğum sonrası annelerin ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebebiyet verebiliyor. Bu sıkıntılara mahal vermemek adına hekim kesi uyguluyor ve düzenli bir yırtık oluşması sağlanıyor. Diğer dokuların, özellikle de anüsün ve kalın bağırsakların yırtılmasının önlenmesi için bu kesi uygulamasının yapılması zorunlu olarak gerçekleşiyor.
Epizyotomi Avantajları ve Dezavantajları
Genellikle dikişli doğum gerçekleşmesi nahoş bir durum olarak düşünülse de aslında bebeğin doğum esnasında başının rahat bir şekilde çıkabilmesi için bu uygulamanın son derece faydalı olduğu belirtiliyor. Sadece bebek için değil annenin doğum sonrası iyileşme sürecinin hızlı ve daha az sıkıntılı gerçekleşmesi adına da dikişli doğumun gerçekleşmesi zorunlu olabiliyor. Bu işlem aynı zamanda vajinadaki gevşemeleri önlüyor ve rahim ile idrar kesesi sarkmalarının meydana gelmesine de müsaade etmiyor. Tüm bunlar uzun dönemde meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu nedenle pek çok anne tarafından dikişli doğum olmamasının dezavantajları çok sonra anlaşılıyor da diyebiliriz.
Dikişli Doğumda Kesi Çesitleri
Hekimler kesi uygulamasını hastanın farklı yönlerinde gerçekleştirebiliyor. Hastanın sağ tarafına yapılabilen kesi, sol ya da orta bölümüne de gerçekleştirilebiliyor. Doğumun gerçekleşmesinin ardından kesi uygulanan bölge hekim tarafından vücudun anatomisine uygun bir şekilde dikiliyor. Bu esnada hastanın acı hissetmesi önleniyor. Çünkü epidural anestezi yahut bölgesel anestezi altında tüm bu cerrahi müdahaleler uygulanıyor. Dolayısıyla hasta hem kesi uygulanırken hem de dikiş atılması sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmiyor.
Doğum Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır?
Bu işlemin ardından bakımı, hem ciltte izinin kalıp kalmaması hem de enfeksiyon kapıp kapmamasında son derece belirleyici oluyor. Hastanın hekimin bu konuyla ilgili uyarılarına maksimum düzeyde hassasiyet göstermesi ve bakımını da hijyenik bir şekilde mütemadiyen yapması gerekiyor. Buna karşın yine de kesi uygulanan bölgede bir şerit halinde küçük bir iz kalabiliyor. Bu bölgede oluşan ağrıları ağrı kesici alımı ile dindirmek mümkün. Dikiş atılırken hekimin tercih ettiği ipler kendiliğinden vücuttan ayrılan ipler olursa, dikişlerin alınması haliyle gerekmiyor. Farklı dikiş iplerinin kullanılması durumunda bir ila iki hafta içerisinde dikişler alınıyor.