Doğum Lekesi
Bebekler doğduğunda görülen bazen de doğduktan hemen sonra ortaya çıkan ciltteki farklı renk tonlarındaki lekelere doğum lekesi denir.
Peki, yeni doğan bebeklerin % 0,3’ünde görülen doğum lekesi neden olur?
İşte bu sorunun yanıtını henüz hiç kimse bilmiyor. Elbette doğum lekesi görünümüne neyin neden olduğu biliniyor. Ancak vücutta neden böyle bir değişimin olduğu konusunda yapılan araştırmalardan henüz bir sonuç çıkmadı. Yani doğum lekesinin nedeni tam bir muamma!
Doğum Lekesi Nedir?
Yeni doğan bebeklerde kan damarlarındaki değişiklik doğum lekesi görünümüne dönüşebiliyor. Cildin altında anormal bir seyir izleyerek bir süre sonra normal seyrine devam eden damarlar deride doğum lekesi görünümüne sebebiyet veriyor. Bilinmeyen husus ise vücudun söz konusu bölgesinde neden damarların böyle bir anormal seyir izlediğidir.
Doğum Lekesi Çeşitleri
Doğum lekesi mor, kırmızı, pembe hatta kahverengi olabiliyor. Her renkteki doğum lekesinin bir nedeni var. Örneğin kahverengi doğum lekesi, vücudun o bölgesinde renkli hücrelerin bir araya toplanması nedeniyle oluşuyor. Ülkemizde halk arasında doğum lekesinin, annenin hamileyken yemek istediği ancak yiyemediği bir gıdanın neden olduğuna inanılır. Örneğin hamileyken kiraz yemek isteyen anne şayet yiyemezse bebeğin vücudunda kiraz şeklinde bir doğum lekesinin olacağı düşünülür. Aslında bu inanış sadece Türkiye’de değil, İspanya’da, İtalya’da ve çok sayıda Arap ülkelerinde de hakim. Ancak bilimsel bir dayanağı yok.
Bebeklerde Görülen Doğum Lekesi Türleri
Yeni doğan bebeklerde görülen doğum lekeleri birbirinden çok farklı olabilir. Rengi, şekli ve geçici olup olmadığı, lekenin görünümünden kolaylıkla anlaşılabilir. İşte bebeklerde en sık görülen doğum lekeleri…
Hemanjiom Lekeleri
Kız çocuklarda 5 kat daha fazla görülen hemanjiom lekeleri cilt üzerinde kırmızı bir leke ya da kabartı şeklindedir. Halk arasında çilek şekli olarak değerlendirilir. Damarları saran hücrelerin normalden daha büyük olmasından kaynaklanır. Bu lekelerin % 90’ı çocuk 10 yaşına geldiğinde kaybolur.
Somon Lekeleri
Somon lekeleri ensede, alında ya da kirpiklerde oluştuğu için halk arasında “melek öpücüğü” olarak yorumlanır. Bu lekeler zararsızdır ve genellikle bebek 18 aylık olduğunda kaybolur. Bazı bebekler de 18 yaşına girdiğinde somon lekeleri kaybolabilir.
Porto Şarabı Lekeleri
Çok nadir görülen bu doğum lekesi pembe ya da kırmızı renktedir. Ancak zamanla koyulaşır ve daha belirgin, daha koyu renkli bir görünüm alır. Genellikle kafa ya da boyun bölgesinde görülen bu leke kalıcıdır.
Sütlü Kahve Lekeleri
Genellikle benek şeklindedir ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bebeklerin % 10’unda doğduğunda bu leke bulunur. Renkleri zamanla koyulaşır ve bu doğum lekesi de kalıcıdır.
Mongol Lekesi
Genellikle kalça veya sırt bölgesinde ortaya çıkan mongol lekesi gri, mavi ya da kahverengi renkte olabilir. Düzensiz hatları vardır ve genellikle esmer bebeklerde görülür. Çoğu birkaç yıl içerisinde kaybolur ancak bazı bebeklerde rengi zamanla koyulaşır ve leke kalıcı hale gelir.
Doğum Lekesi Tedavisi ve Lazer Uygulamalar
Doğum lekeleri artık lazer gibi yöntemler uygulanarak kolaylıkla silinebiliyor. Bu nedenle bebeğinizin vücudunda doğum lekesi olması konusunda üzülmeniz gerekmez. Büyüdüğünde gerekli doktor kontrollerinden geçmesinin ardından doğum lekelerinin tümünden kurtulabilir.