Doğum Sancısı Nasıl Olur?
Gebelik testleri ile birlikte onaylanan gebelik süreci her anne adayında ve çevresinde büyük bir heyecan ile karşılanır. Gebelik süresi boyunca ilk aylardan son günlere kadar pek çok sancı meydana gelebilir. Herhangi bir nedenden dolayı oluşan her ağrı, doğumun başlangıç sancısı olarak düşünülebilir. Fakat doğum sancısı diğer sancıların yanı sıra çok daha şiddetli ağrılar ve kasılmalar ile birlikte açığa çıkar. Peki, doğum sancısı nasıl olur, o anda yapılması gerekenler nelerdir, doğum başlangıcında vücutta neler olur? İşte doğumu yaklaşan anne adaylarının merak ettiği tüm soruların cevapları…
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Normal şartlarda gebeliğini sağlıklı bir şekilde tamamlayan anne adaylarında, doğum gebeliğin 38. ya da 40. haftalarında gerçekleşir. Bu durum her anne adayında farklı zamanlarda olabilir. Gebeliğin %10’unu kapsayan bir kesimde ise doğum daha erken dönemlerde de gerçekleşebilir. Doğum için sezaryen yönteminin tercih edildiği hastalarda bu işlem 38 ya da 40. haftalarda planlı olarak yapılır. Sezaryen ile doğum yapacak olan hastalar, operasyondan en az 24 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelidir.
Nişan Gelmesi Nedir?
Anne adaylarında gebelik süresi boyunca rahim ağzını kapatan kalın bir mukus tabakası bulunur. Bu tabakanın en büyük avantajı ise bakteri girişini engelliyor olmasıdır. Doğumun yaklaşması ile bu tabaka incelir ve bir süre sonra tamamen vücuttan atılır. Bu durum herkeste görülmese de bazılarında meydana gelebilir. Atılması sırasında ise kalın koyu kıvamlı bir akıntı şeklide olur. Bazı gebelerde doğumun başlamasına dakikalar kala atılsa da bazılarında ise saatler veya günler öncesinde de atılabilir.
Rahatlama
Doğumun yaklaştığı günlerde bebek, karın kısmının altına yani pelvis bölümüne doğru inerek yer değiştirir. Diyafram üzerinde basıncın azalması anne adayının daha rahat nefes almasına yardımcı olur. Fakat bu aşamada idrar kesesinin üzerine verilen yüksek basınç, sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurur.
Su Gelmesi
Doğumdan önce su gelmesi olayı, pek çok bayan tarafından duyulan ya da bilinen bir belirtidir. Amniotik kesesinin yırtılması sonucunda bir miktar su gelmesi, bazı anne adaylarında karşılaşılan bir durumdur. Gebeliğin son dönemlerinde idrar kesesine yapılan basınç nedeniyle idrar kaçırma sorunu meydana gelir. Bu yüzden idrar kaçırması ve su gelmesi olayları birbirine karıştırılabilir. Bu sorunun kesin cevaba ulaşması için uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Doğum Ağrıları
Özellikle gebeliğin son aylarında belli belirsiz başlayan doğum ağrıları, düzensiz olarak alt karın ve kasıkta daha çok yoğunlaşır. Şiddeti her an değişebilen bu ağrılar nedeni ile karında sertleşme görülür ve anne adayı için sürekli pozisyon değiştirme ihtiyacı duyulur. Bu ağrıların yalancı doğum sancıları da olabileceği unutulmalıdır. Fakat anne adaylarının pek çoğunda doğuma yaklaşılan zamanlarda şiddetli sırt ağrıları görülür. Bu ağrılar karın bölgesine yayılarak daha uzun süren sancılar şeklinde kendini gösterir. 5 dakika sonunda geçemeyen ağrıların ardından su boşalması durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.