Doğum Sancısı Nasıldır?
Elbette bu dönemde yaşanan sancıdan bir miktar daha şiddetli olur. Karın ve kasık bölgesinde yoğun bir şekilde hissedilen bu sancı bir süre devam eder. Sonrasında ise bel bölgesine doğru hissedilen bir şekilde ağrı başlar.
Bel bölgesine doğru kayan bu ağrı ile birlikte karın bölgesinde bir sertleşme hissi meydana gelebilir. Bu süreçte aynı zamanda kasılmalar da başlar. Kasılmalar genellikle seyrek olarak başlar ve sonrasında sıklaşmaya başlar. Bu durum doğumun artık yaklaştığı anlamına gelir. Kasılmalar son derece sık bir şekilde meydana gelmeye başladığında doğum da artık her an gerçekleşebilir. Bu süreçte periyodik bir şekilde derin nefes alıp vermek kadınların doğum sancısını çok daha az hissetmesini sağlayabilir.
Bu nedenle doğum yaklaştığında artık nefes egzersizlerine (bknz: https://www.gebelikveannelik.com/hamilelikte-nefes-egzersizleri) başlanması da gerekir. Nefes egzersizlerinin sıklıkla yapılması kadınların doğumun yaklaştığı süreçte rahatlamasını da sağlar. Vücuda daha fazla oksijen gireceği için bebek de çok daha rahat olacaktır. Nefes egzersizlerinin bebeğin sağlığı için de son derece faydalı olduğunu bilmeniz gerekir.
Doğum Sancısı Neden Olur?
Doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala sancıların başlamasının nedeni oksitosin hormonudur. Bu hormonu vücutta salgılanmaya başlaması ile birlikte doğum sancısı da başlar.
Bu sancı ile birlikte vücut kendini doğuma hazırlamaya da başlar.
Rahimde açılmalar meydana gelir.
Rahim bölgesinin doğum için kendini hazırlaması anne adayında ciddi bir sancı olarak hissedilir.
Rahim ağzı yaklaşık 10 santimetre açıldığında doğum da artık yavaş yavaş başlar.