Doğum Sonrası Duygusal Durum Değişikliği
Doğum yapmak en büyük yaşam değişikliklerinden biri... Bu yüzden anne olan kadınların tümünün doğum sonrası duygusal durum değişikliği yaşaması da gayet normal olarak kabul ediliyor. En büyük duygu değişimi de hüzün oluyor. Anne olan kadınların büyük bir bölümünde doğum sonrasında yoğun bir hüzün sendromu yaşanıyor. Bunun nedeni doğum öncesinde başlayan ve sonrasında artarak devam eden endişeler…
Her kadın hamile olduğunu öğrendiğinde sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister. Bebeğinin sağlıklı olup olmadığına dair endişeler; bebeklerini kucaklarına aldıklarında da devam eder. Bebeği ile yeterince ilgileniyor olmak, sütünün bebeği doyurmak noktasında yeterli olup olmadığı ve daha pek çok konuda yaşanan endişeler annelerin doğum sonrasında hüzün yaşamasını da beraberinde getiriyor.
Doğum Sonrası Yaşanan Duygu Değişimleri Neler?
- Uykuya dalmakta güçlük çekme
- Sıklıkla ağlama
- Geleceğe dair umutsuzluk
- Günlük yaşamda karamsarlık
- Sürekli ağlama hazır bir görünüm alma
- Unutkanlık
- Yorgunluk
- Cinsel isteksizlik
- İştahın kapanması
- Genel ve sebepsiz bir mutsuzluk
- Hastalığa yakalanma korkusu
- Bebeğe zarar geleceği korkusu
Bu sıralanan duyguların çoğunun temelinde endişe olduğunu siz de fark edebilirsiniz. Duygu değişimlerinin olumlu yönde seyrediyor olup olmadığı da mutlaka hem anne hem de annenin çevresinde olan kişiler tarafından gözlemlenmelidir. Çünkü pek çok durumda bu duygular anneleri depresyona sürükleyebiliyor. Hamilelik sonrası depresyon olarak adlandırılan bu sendromdan kurtulmak ise geniş bir zaman dilimini zorunlu kılabiliyor.
Gözlem yapılması gereken süre ise 6 hafta! Elbette bu süreçte anneye tüm çevresinin destek olması gerekiyor. Annelerdeki bu duygu ve düşünce değişimlerinin 6 hafta sonra normale dönmesi gerekiyor. Eğer normale dönmezse mutlaka bir psikolojik destek alınması ve destek için de asla geç kalınmaması yine uzmanların önerileri arasında yer alıyor.
Doğum Sonrası Biyolojik Değişimler Duyguları Etkiliyor
Aslında doğum sonrasında annelerin duygu ve düşünce yapısında bozukluk derecesinde değişimlerin meydana gelmesinin biyolojik nedenleri de var. Örneğin doğumdan sonra östrojen hormonu daha az salgılanmaya başlıyor. Bununla beraber luteinizan hormonu ise daha fazla salgılanıyor. Bu ani hormon değişimlerinin annelerde duygu ve düşünce değişimlerini beraberinde getirmemesi olanaksız! Duygu ve düşünceler olumsuzluktan olumlu yöne doğru bir değişim sergilemelidir. Yaklaşık 2 ayın sonunda bu değişim gerçekleşmezse devreye psikolojik terapiler girmelidir.