Doğum Sonrası Süt Parası Hakkında
2008 yılında başlatılan bir uygulama ile doğum yapan kadınlar emzirme döneminde devletten süt parası yardımı alabiliyor. “Emzirme ödeneği” adı altında ödenen bu miktar her yıl artıyor. Artış miktarını belirleyen ise Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) olduğundan bir sonraki yıl süt parasının ne kadar olacağı ya da ne oranda artış meydana geleceği bilinemiyor.
Devlet tarafından verilen emzirme ödeneğinden faydalanılabilmesi için mutlaka başvuru yapılması isteniyor. Doğum yapmış olmanız, otomatik olarak süt parası alabileceğiniz anlamına gelmez. Bazı belgeler ile birlikte ilgili kuruma başvuruda bulunmanız gerekiyor.
Kimler Süt Parası Alabilir?
SSK kapsamında çalışanlar, Bağ-Kur kapsamında olan esnaflar, çiftçiler, muhtarlar ve aynı zamanda şirket ortakları devlet tarafından verilen süt parasını alabilme hakkına sahip. Bağ-Kur kapsamında olanların bu yardımı alabilmesi için tüm prim borçlarını ödemiş olmaları gerekiyor. Prim borcu olanlar yardımdan faydalanamıyor. Aynı zamanda tüm SGK’lıların süt parası alabildiğinden söz edilemez. Çünkü 4-C kapsamında bulunanlar yani devlet memurları emzirme ödeneği alamıyor.
Süt Parasını Baba Alabilir mi?
Emzirme ödeneği alma hakkının tanındığı SSK ve Bağ-Kur’lular sigortalı olmayan eşleri için süt parası alabiliyor. Bu kapsamda bulunan kadınlar kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık alıyorsa, süt parasının babaya teslim edilmesi de mümkün olabiliyor. Gerekli koşulların sağlanmış olması durumunda süt parasını baba da alabilir.
Süt Parası Nasıl Alınır?
Süt parası yardımı alınabilmesi için kesinlikle başvuru yapılması gereklidir. Başvuru bağlı bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne yapılır. Başvurunun kabul edilebilmesi için sizden bazı belgeler istenecektir. Bu belgeleri önceden hazırlayarak başvuru yapmanızda fayda var. Başvurunuzun kabul edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde süt parası alabilirsiniz. Ancak süt parası her ay ödenmez. Bu konuda kamuoyunda maalesef yanlış bir bilgi hakim. Süt parası her çocuk için yalnızca bir defa ödenir. Her ay ödenen bir yardım değildir.
Süt Parası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Başvuru esnasında sizden istenecek belgeler şunlardır:
- Hastanede verilen doğum belgesi
- Sigortalı olan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Annenin doğum tarihi (gün, ay ve yıl olarak)
Süt Parası Nereden Alınır?
Süt parası alınabilmesi için gerekli başvurunun yapılması ve kişinin süt parası almaya hak kazanması durumunda 15 gün içerisinde Ziraat Bankası’na doğum ödeneği adı altında yatırılmaktadır. Anne veya babalar süt parasını Ziraat Bankası’nın herhangi bir şubesinden alabilir.
Süt Parası Alma Şartları Nelerdir?
- Bebeğin sağ olarak doğması
- Annenin ya da babanın SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olması
- Bebeğin doğduğu tarihte anne ile babanın resmi nikahlı olması
- Sigortalının son 5 ay içerisinde en az 120 gün prim ödemesinin yapılmış olması
- Bağlı bulunan SGK İl Müdürlüğü’ne başvurusunun yapılmış olması
2015 Süt Parası Ne Kadar?
2015 yılında süt parası 112,40 TL olarak belirlendi. Bu miktar, yardım alan kişiye göre değişmez. Her birey süt parası yardımı olarak aynı miktarı yani 112,40 TL alıyor.
İşten Çıktıktan Sonra Süt Parası Alınabilir mi?
Sigortalı olan kişi işten çıkarıldıktan sonra 300 gün içerisinde doğum meydana gelirse süt parası alabilirler. Ancak son 5 ay içerisinde en az 120 günlük primlerinin ödenmiş olması şartı aranıyor. Eğer 5 aylık zaman diliminde 120 gün prim ödemesi yapılmış ise ve bebek işten çıktıktan sonra 300 gün içerisinde dünyaya geldiyse süt parası işten çıktıktan sonra da alınabilir.