Dörtlü Tarama Testi Nedir?
Dörtlü tarama testi, hamilelik döneminde gerçekleştirilen üçlü tarama testi ile birebir aynı amaçla yapılan bir testtir. Ancak iki testin başarı oranı kıyaslandığında, dörtlü tarama testinin başarı oranının çok daha yüksek olduğu gözlemlenir. Özellikle down sendromu olan bebeklerin tespit edilmesi söz konusu olduğunda dörtlü tarama testinin başarı oranı % 80’e kadar çıkmaktadır.
Anne adayından kan numunesi alınarak B-hCG ile serbest estriol ve aynı zamanda AFP tespit edilir. Ayrıca inhibin – A seviyesi de bu testte ölçülür. Tüm sonuçlar bir arada değerlendirilir ve bu sayede anne karnındaki bebekte bazı anomalilerin mevcut olup olmadığının anlaşılmasına çalışılır.
Dörtlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Dörtlü tarama testi için en ideal dönem, gebeliğin 16. haftası ile 20. haftası arasındaki süreçtir. Ancak bazı sağlık kuruluşlarında test gebeliğin 15. haftasında yapılabildiği gibi 22. Haftasında da gerçekleştirilebilir. İkili tarama testinin ya da üçlü tarama testini yaptırmayan, ideal zamanı kaçıran anne adaylarına genellikle dörtlü tarama testini yaptırması önerilir. Çünkü mevcut risklerin ortaya çıkarılması ve değerlendirilebilmesi için en ideal test dörtlü tarama testidir.
Dörtlü Tarama Testi Sonucu Ne Zaman Belli Olur?
Bu testin gerçekleştirilmesinin ardından birkaç gün beklenmesi gerekebilir. Çünkü mevcut tüm testler uygulanmalı ve tüm testlerin sonucu çıktıktan sonra neticeler bir arada değerlendirilmelidir. Bu yüzden doktor tarafından sonucun yorumlanabilmesi için birkaç gün beklenmesi gerekebilir.
Dörtlü Tarama Testi Ücreti Ne Kadar?
Testin hangi sağlık kuruluşunda yaptırılacağına bağlı olarak ödenmesi gereken ücret de değişecektir. Ancak SGK’lı olanlar, SGK ile anlaşması olan bir sağlık kuruluşunda testi yaptırmaları durumunda ücret ödemez. Test ücreti SGK tarafından karşılanır. Özel sağlık kuruluşlarında ise 100 TL ila 200 TL arasında değişen bir ücret talep edilebilir.
Dörtlü Tarama Testi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dörtlü tarama testini hangi bölüm yapıyor? Perinatoloji mi, kadın doğum mu? Hangi bölümden randevu almalıyım?
Gebelik döneminde dörtlü tarama testini genellikle kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji ve obstetrik) uzmanı yapar. Perinatoloji uzmanları da bu tür testleri gerçekleştirebilir, özellikle yüksek riskli gebeliklerde. Dörtlü tarama testi, ikinci trimesterde yapılan ve anne adayının kanındaki dört farklı maddeyi (AFP, hCG, Estriol ve Inhibin-A) ölçerek Down sendromu, Trizomi 18 ve nöral tüp defektleri gibi doğum kusurlarının riskini değerlendiren bir testtir. Kadın doğum uzmanınız bu testin yapılmasını düzenler ve sonuçlarını değerlendirir.
Son güncelleme: 23/05/2024