Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı?
Anne ve bebekler için hem eğlenceli hem de zorlu bir süreç olan ek gıda dönemi, anne sütünün azaldığı ya da bebeğe yetersiz geldiği zamanlardır. İlk 6 ay boyunca tüm ihtiyaçlarını anne sütünden alan bebeğin bu süreden sonra demir ve enerji ihtiyacı artar. Bu yüzden 6 ay sonrasında bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmek için ek gıdalara başvurmak gerekir.
Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Yedirilmelidir?
Anne sütünden sonra bebek artık daha kıvamlı ve yoğun besinler ile beslenmeye başlanmalıdır. Bunun en büyük nedeni ise öğürme refleksinin azaltılmasıdır. Yoğurt, sulu muhallebiler, çorbalar bebeklerin yiyebileceği tarzda hazırlanmalıdır. Bebeğe asla yetişkin sofrasının yemekleri yedirilmemelidir.
Anne sütü aldığı dönemde bebekte kabızlık sorunu meydana gelmese de ek gıda döneminde bu problem ile karşılaşma riski çok daha yüksek bir orandadır. Yoğun kıvamlı besinlere alışan bebek ileri ki dönemlerde daha kalın kesilen meyve pürelerini de yemeğe hazır hale getirilecektir. Bebek için ek gıdaya geçme dönemi özel bir durum olmadıkça en erken 6. ay idealdir.