Erken Doğum Nedenleri ve Belirtileri
Erken Doğumdan Ne Zaman Söz Edilir ve Önemi Nedir?
Günümüzde normal gebelikler için görülen en uygun zaman dilimi 37. hafta ve 42 haftalar arasındadır. Doğum işleminin bu süre zarfından önce gerçekleşmesi olayı erken doğum olarak görülür. Zamanından önce doğan bebeklere prematüre ismi verilir. Bunun bir diğer anlamı ise gelişimini tamamlamamış bebektir. Yapılan araştırmalara her yıl %8 oranında erken doğum ile karşılaşılır.
Prematüre bebekler vaktinden önce dünyaya gelmeleri nedeniyle anne karnındaki gelişimlerini tamamen tamamlayamamalarına neden olur. Bu yüzden prematüre bebekler yaşayabilmeleri için yoğun bakımda tutulur. Erken doğum tehlikesinin erken teşhis edilmesi ile bu durum düzeltilebilir ve normal doğum
yapılması sağlanabilir. Bu nedenle anne adayının erken doğum hakkında daha fazla bilgiye sahip olması gerekir.
Erken Doğum Nedenleri Nelerdir?
Günümüzde anne adayları tarafından en çok korkulan durumlardan biri olan erken doğum nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonları, plasenta ile ilgili sorunlar, çoğul gebelikler ve karın bölgesine dışarıdan müdahale olması yer alır.
Erken doğumun diğer nedenleri arasında ise daha önceden erken doğum yapmış olmak, gebelik için zararlı olan sigara ve alkol gibi maddeleri kullanmak, anne adayının yaşça büyük olması ve stres gibi durumlar yer alır.
Erken Doğumdaki İlk Belirtiler Nelerdir?
Erken doğum riski ile karşı karşıya olan anne adaylarında meydana gelen ilk belirtiler karında ağrıların olması ve sertleşmenin yaşanmasıdır. Bunun yanı sıra adet sancısına benzeyen ağrı ve kramplar ile de karşılaşılabilir. Bel ağrısı, rahimden su gelmesi ve karından aşağı bası riski de bu belirtiler arasında yer alır. Erken doğum hakkında halk arasında bilinen pek çok yanlış vardır. Bunların başında bebeğin cinsiyeti gelir. Bebeğin cinsiyeti erken doğumun yaşanmasına neden olmaz.