Gebelik Dönemi Öncesi Yapılacak Hazırlıklar
Gebelik dönemi hem fiziki hem de manevi anlamda bir kadının hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Hamilelik fiziki anlamda getirdiği değişikliklerle beraber ruhsal anlamda da çok büyük farklılıklar meydana getirir. Kişinin hayatında yeni bir dönem başlar, her anlamda farklılaşır, hassaslaşır. Bu durum sadece anne adayı değil baba adayı içinde zorlu bir sürecin başlangıcıdır.
Hamileliğin fiziki etkileri arasında yer alan kilo alma, bulantı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, bazı besinlerden tiksinme gibi durumlar bazı gebeliklerde gebeliğin sonuna kadar görülebilir. Bu da hamilelik sürecini zorlaştırır ve anne adayının psikolojisini olumsuz etkileyerek mutsuz bir hamilelik dönemi geçirmesine neden olur.
Bazı anne adayları hamilelik sürecini psikolojik olarak çok rahat, mutlu ve enerji dolu olarak geçirir. Bazı anne adayları ise bunun tam tersi olarak normal hayatından daha depresif ve daha mutsuz olabilir. Özellikle beklenmeyen ya da plan dışı olan gebeliklerde bu daha çok görülmektedir.
Bütün bu etkilerin ve belirtilerin en az derecede yaşanması için gebelik öncesi bireylerin yani anne ve baba adaylarının duruma kendilerini hem psikolojik hem de fiziki anlamda hazır hissetmeleri çok önemlidir. Özellikle anne adaylarının gebelik öncesi kendilerini ve bünyelerini anne olmaya hazırlaması gerekmektedir.
Gebeliğe Hazırlanmak Ne Anlama Gelir?
Gebelik dönemi hazırlık süreci hamilelik gerçekleşmeden önce önemsenmesi gereken bir süreçtir. Bu süreci başlıklar şöyle halinde sıralayabiliriz:
Eşlerin Ortak Kararı
Eşlerin ortak kararı gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için çok önemlidir. Sadece anne adayının değil baba adayının da kendini babalığa ve hayatındaki meydana gelecek değişikliklere hazır hissetmesi gerekir. Çiftlerin bu duruma kendilerini her yönden hazırlaması gerekmektedir. Sosyal, psikolojik, maddi ve manevi anlamda ortak bir düşüncede birleşerek çocuk yapmaya karar veren çiftler, gebelik sürecinde ve gebelik sonrasında çocukları dünyaya geldikten sonra karşılaşacakları problemlerle daha kolay ve daha dirençli bir şekilde başa çıkabilirler.
Evliliklerinde mutsuz olan çiftlerin evliliklerini kurtarmak için bebek yapmaya karar vermeleri son derece yanlış bir düşüncedir. Evliliklerinde sorun yaşayan bireyler ilk önce bir aile danışmanından yardım alarak bu sorunları halletmeli ve kendilerini hazır hissettiklerinde bebek yapmayı düşünmelidir.
Psikolojik Olarak Hazır Hissetme
Çiftlerin ortak kararından sonra gelen psikolojik olarak bebeğe kendini hazır hissetme durumu da çok önemlidir. Bir bireyin psikolojisi ve karakterinin gelişmesinde bebeklik dönemi oldukça belirleyici bir faktördür. Bebeği dünyaya getiren ailenin mutlu ve huzurlu olması bebeğin gelişimi ve sağlıklı bir birey olması için gerekli şartlardan biridir. Annenin gebelik dönemi içinde mutlu ve huzurlu hissettiği her anın bebeğe yansıması gibi anne adayının mutsuzluğu da bebeğe yansır. Bu dönemde baba adayının eşine olan desteği, ilgisi ve anlayışı da çok önemlidir.
Baba Adayının Gebeliğe Hazır Oluşu
Baba adayının gelecek olan bebeğe kendini hazır hissetmesi de diğer bir faktördür. Bu dönem baba adayı eşinin ne kadar farklılaştığına ve ne kadar hassaslaştığına şahit olacaktır. Anne adayı alıngan olabilir, daha fazla duygusal olabilir, daha gergin ve daha anlayışsız olabilir. Baba adayına bu süreçte düşen görev ise anne adayının gebelik dönemi boyunca fiziksel ve ruhsal anlamda yaşayacağı değişiklikler hakkında bilgiler edinmek, bu duruma hazırlıklı olmak ve ona göre davranmak olacaktır.
Bilgi Sahibi Olmak
Bebeğin her anlamda sağlıklı bir şekilde gelişmesi anne ve babanın bilinçli ve bilgili olması oldukça önemli bir konu. Özellikle 0-6 yaş arası bebeklik ve çocukluk döneminde çocuğunuzun temel karakteri oturur. Bu nedenle bu dönemlerde çocuğunuzla kuracağınız ilişkinin nasıl olması gerektiği konusunda bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren bilgi sahibi olmaya başlamalısınız. Bu, sizin ileriki zamanlarda çocukluk döneminde karşılaşacağınız herhangi bir problemde önceden edindiğiniz bilgilerle daha tecrübeli davranmanızı sağlayacaktır.
0-2 Yaş Döneminin Gelişim Özellikleri ve Olması Gereken Anne-Baba Tavrı
9 aylık bu zorlu ve bir o kadar da muhteşem süreci atlattınız. Bebeğiniz dünyaya geldi. Peki, şimdi ne yapmalıyız?
Anne ve babalar bebekleri dünyaya geldiği ilk dönemlerde ne yapacağını bilememe dönemi yaşayabilirler ki bu çok normal bir süreçtir. Önemli olan ise bu süreci olabildiğince çabuk atlatarak duruma adapte olmaktır. Bunun için eşlerin birbirlerine olan desteği ile gebelik döneminde edindikleri bilgiler çok önemli bir yer tutar.
Bir bebeğin gelişiminde ilk 1 yıl çok önemli bir zaman dilimidir. Bebeğiniz size muhtaçtır ve sizsiz hiçbir yaşamsak aktivitesini gerçekleştiremez. Beslenme ve uyku gibi fiziksel ihtiyaçların dışında, bebeğinize göstereceğiniz ilgi, alaka, sevgi ve şefkatte en az fiziki ihtiyaçlar kadar önemli bir yer tutar. Bebeğiniz sevildiğini ve sizin pozitif enerjinizi ne kadar çok hissederse o kadar mutlu ve sağlıklı bir çocuk olarak yetişir.
0-6 yaş arasındaki çocuğunuza sosyal ve maddi imkânları fazlasıyla sağlamak kesinlikle yeterli değildir. Araştırmalara göre sevgiden yoksun ve ilgisiz büyüyen çocuklarda ileriki yaşlarda duygusal ve psikolojik problemler meydana gelmektedir. Bu nedenle bebeğin ihtiyacı olduğunda yanında olan anne ve babasının sevgisini hissetmesi güvenli bir birey olarak yetişmesi için büyük katkı sağlayacaktır.
1 yaşında ise hareket becerisi artan çocuğunuza zarar gelmemesi için gösterdiğiniz aşırı çaba onun zihinsel ve fiziki gelişimini kısıtlamanıza neden olabilir. Bu nedenle buna dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzun hareketlerini kısıtlamadan onu koruma altına almaya çalışmalısınız.
2 yaşına geldiğinde ise çocuğunuz size her istediğinizi yaptırmaya çalışacaktır. Bu dönemde çocuklarınızın en büyük silahı ağlamalarıdır. Ağlayarak ebeveynlerine her istediklerini yaptırmaya çalışırlar. Bu dönemde de baş edemediğiniz durumlarda uzmanlardan yardım alabilir ve güvendiğiniz kaynaklardan bilgiler edinebilirsiniz.
İyi bir psikoloji, sağlıklı bir beden ve eşinizle birlikte aldığınız ortak karar sonucu dünyaya getireceğiniz bebeğinizle, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmek için sağlam kaynaklardan bol bol bilgi edinip kendinizi yenilemeniz, çift olarak birbirinize her türlü konuda yardımcı olmanız gerekiyor.