Gebelik Kolestazı Nedir?
Rahatsızlık ellerde ve ayaklarda çok şiddetli kaşıntı ( bknz: gebelikveannelik.com/hamilelik-donemi-kasintilar ) şeklinde kendini belli eden bu rahatsızlık aslında anne adayı için çok ciddi bir sağlık riski değil. Ancak maalesef anne karnındaki bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. İşte bu nedenle gebelik kolestazı tanısı konduğundan, erken doğum önerilebiliyor.
Gebelik Kolestazı Belirtileri Neler?
- Ellerin aya bölümünde ve ayakların taban bölümünde şiddetli kaşıntı
- İdrarın renginin koyu olması
- Dışkının renginin açık olması
- Gözlerde sararma
- Cildin renginin sarıya dönmesi
Gebelik Kolestazı Neden Oluşur?
Günümüzde pek çok rahatsızlığın nedeni halen bilinmiyor. Bunlardan biri de gebelik kolestazı… Neden ortaya çıktığı tam olarak bilinemese de hamilelik hormonlarının tetiklediğine dair net olmayan bulgular mevcut.
Gebelik Kolestazında Risk Faktörleri Neler?
Bu rahatsızlık anne adaylarının % 1’i ila % 15’inde görülebiliyor. Rahatsızlığın nedeni henüz bilinmediğinden kimlerin risk altında olduğuna dair net bilgi vermek doğru değil. Sadece aile içerisinde gebelik döneminde hamilelik kolestazı görülmüş olduğunda, kişide de görülme riski artıyor. Anne adayının karaciğerinde hasar olması ya da ikiz gebelik de riski arttıran faktörler arasında yer alıyor. Tüp bebek (bknz: gebelikveannelik.com/tup-bebek )metodu ile gebeliğin gelişmesi halinde de gebelik kolestazının oluşma riski daha fazla.
Gebelik Kolestazı Teşhisi Nasıl Konur?
Öncelikle sağlık durumunuza dair hekim bazı sorular soracaktır. Detaylı bir muayeneden geçirildikten sonra sizden bazı kan testleri yaptırmanız istenir. Bu süreçte ultrason ile anne adayının karaciğerinin incelenmesi de gerekebilir. Sonrasında hekim tarafından teşhis konur.
Gebelik Kolestazı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide kaşıntının geçirilmesi hedeflenir. Sonrasında hekim tarafından en erken doğum tarihi planlaması yapılır. Çünkü rahatsızlığı yok eden bir tedavi şekli mevcut değil.