Gebelik Stresi Nedir?
Kadınlar anne olacaklarını öğrendiklerini çevreleriyle genellikle sadece heyecanlarını ve mutluluklarını paylaşır. Oysa anne olacağı haberi kadınlarda sadece mutluluk yaratmaz. Aynı zamanda büyük bir stres yaşamalarını da beraberinde getirebilir. Ancak gerek toplumsal değerler, gerekse eleştiri alacağı endişesi ile anne adayları yaşadıkları bu korkuları kolaylıkla dile getiremez. Oysa gebelik stresi nedir sorusunun yanıtını öğrendiğinizde bu endişeleri sizi eleştirmesinden korktuğunuz kadınlar da dahil tüm anne adaylarının yaşadığını fark edeceksiniz.
Gebelik Stresinin Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte stres çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı kadınlarda iyi bir anne olma korkusu, bazılarında ekonomik açıdan yetersiz kalma korkusu, bazılarında ise doğum esnasında acı çekme korkusu gibi faktörler gebelik döneminde kadınların stres yaşamasına da sebebiyet verebiliyor.
Bu stresin ciddi boyutlarda yaşanmasının da nedenleri var. Mide bulantıları, gıdalara ve kokulara karşı hassasiyet, hızla kilo almaya başlamak ve daha onlarca neden kadınların hayatlarında büyük değişimleri beraberinde getiriyor.
Bu değişime hazır olmak kolay değil. Aylarca kendinizi hamileliğe hazırlamış olsanız dahi, bizzat yaşamaya başladığınızda az da olsa bir strese kapılmanız gayet normal bir durumdur. Özellikle iyi bir kariyer yaşamı olan ve hamilelikle beraber çalışma hayatını terk ederek evde oturmaya başlayan kadınların gebelik stresini çok daha yoğun bir şekilde yaşadıkları bilinir.
Gebelik Stresi Bebeğe Zarar Verir mi?
Bu soruya “hayır” yanıtın vermeyi isterdik. Ancak maalesef gebelik stresi bebeğin anne karnındaki gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Yoğun bir şekilde ve uzun süreli yaşanan hamilelik stresinin erken doğuma neden olduğu yapılan klinik araştırmalar ile de ortaya çıktı. Ayrıca stres hormonları, anne karnında plasentaya giden damarların daralmasına neden oluyor. Bu damarların daralması da bebeğe daha az oksijen gitmesi anlamına geliyor. Oksijenle beraber bebeği besleyen maddeler de daha az oranda bebeğe ulaşıyor ve bebekte gelişim sorunları meydana gelebiliyor.
Bu nedenle gebelik stresinin normal olduğu kabul edilmeli ancak mutlaka yoğun yaşanan stres ciddiye alınmalıdır. Psikolojik terapiler ile bu stresten kurtulmanız mümkün. Hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, hem doğum sonrası depresyon riskini azaltmak hem de bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilememek için mutlaka gebelik stresini ciddiye alın ve psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.