Hamilelik Dönemi Kaşıntılar

Gebelik dönemlerinde anne adaylarının vücutlarının belirli noktalarında kaşıntılar görülebilir. Hızla büyüyen karın ve göğüste kaşınma şiddeti yoğunlaşır. Vajina çevresinde olan kaşıntılarsa mantardan kaynaklanır. Anüs çevresi kaşıntıları da parazitlere bağlı olarak meydana gelir. Östrojen düzeyine bağlı olarak avuç içleri ve ayak tabanlarında kızarıklıkla görülür. Çoğu durumlar doğumdan hemen sonra kaybolur.

Hamilelik sırasında vücut oldukça farklı tepkiler vermeye başlar ve daha önce yaşanmamış durumlarla karşılaşılabilir. Tamamen değişen hormonel yapıya bağlı olarak anne adayının bünyesinde de psikolojisinde de değişiklikler olurken, özellikle ilk bebeklerine hamile oldukları sürede bu değişikliklerin zararı olabileceğinden korkarlar. Anne adayının telaşlanmasına neden olan durumlardan biri de gebelikte kaşıntı hissedilmesi.

Gebelikte Kaşıntı Neden Olur?

Gebelikte Kaşıntı

Gebelik sürecinde en çok şikayet edilen konulardan biri anne adayının karnında ve meme etrafında kaşıntı hissetmesidir. Bilindiği gibi derinin giderek gerilmesine bağlı olarak çatlak oluşumu meydana geliyor ve bu bölgelerdeki kaşıntılar için çatlak habercisi diyebiliriz. Bununla birlikte kasıklarda ve cilt kıvrımlarında da kaşıntılar hissedilebilir. Aşırı terleme oluşacağından bu da bir kaşıntı sebebi. Özellikle 90 kilo ve üzerinde bir anne adayıysanız kilolarınıza bağlı olarak daha fazla kıvrım, daha fazla terleme, dolayısıyla da daha fazla kaşıntı ile karşılaşmanız mümkün.

Vajina çevresinde de gebelik döneminde kaşıntılar meydana gelebilir. Bu genital mantar oluşumunun işaretidir. Gebelikte kaşıntı anüs çevresinde oluşuyorsa bu da parazitlere bağlı ya da hemoroid oluşumundan kaynaklı meydana gelebilir. Hamilelik döneminde östrojen hormonu artar ve bu da avuç içinde, aynı zamanda ayak tabanlarında kızarıklıklara neden olur. Bazı anne adaylarında kızarak bölgelerin kaşındığı da görülür. Kaşıntının diğer nedenleri de egzama gibi cilt hastalıkları olabilirken, safra yollarında meydana gelen problemler de kendisini kaşıntı şeklinde gösterebilir.

Gebelikte kaşıntılardan kaçınmak için yapabileceğiniz birkaç unsur bulunuyor. Bunların başında sayabileceğimiz sıcak su ile banyo yapmadan kaçınmak. Sıcak su her ne kadar hoşunuza gidiyor olsa da, cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Bu şekilde de cilt kurumaya başlar ve zamanla kaşıntılar oluşur. Çatlak oluşumuna da daha elverişli bir hal alınır. Ilık suyla banyo yapılmaya dikkat edilmeli, banyo sonrasında da iyice kurulanmaya dikkat etmek gerekir. Gebelik sürecinde parfümlere karşı da hassasiyet oluşabileceğinden parfümsüz nemlendirici kremlerin kullanılması önerilir.

Kaşıntıdan uzaklaşmak için kullandığınız şampuan ve sabunu da değiştirebilirsiniz. Yulaf içerikli olan ürünler bu konuda yardımcı olabilir. Bununla birlikte terlemeye bağlı kaşıntılardan kurtulmak için ince ve bol kıyafetler tercih edebilir, pamuklu giysilere yönelebilirsiniz.

PUPPP

Prurigo

Hamilelik sürecinde vücut birçok farklı tepki gösterirken, bazı anne adaylarının göbek çevresinde kaşıntı veren kırmızı döküntüler gözlemlenir. Bu kaşıntılı kabarıkların ürtiker plakları ve papülleridir ve tıp dilinde PUPPP olarak bilinir. PUPPP genel olarak ilk bebekte meydana gelir. Aynı zamanda çoğul gebelik yaşıyorsanız yine PUPPP oluşumu ile karşılaşılabilir. Aşırı kaşıntıların oluşmasına neden olan PUPPP göbek çevresinde başlar, sonrasında göğüs ve kalça kısımlarına kadar ilerleyerek kendisini gösterebilir. Anne ya da bebek için bir zararı olmasa da, aşırı kaşıntı vermesi rahatsız edici olabilir. Tedavi etmek için tanı koyan uzman gerekli losyon ve kremleri verecektir. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından birkaç gün içerisinde PUPPP oluşumu da sona erer.

Prurigo

Gebeliğe bağlı cilt sorunlarından biri olan Prurigo, cildin farklı yerlerinde böcek ısırıklarına benzer kabarcıkların meydana gelmesi halidir. PUPPP kadar sık görülmeyen, nadir bir sorun olmasına rağmen rahatsız edici olabilir. Vücudun her bölgesinde kendisini gösterebilen bu cilt problemi eller, bacaklar ve ayaklarda ağırlıklı oluşum gösteriyor. Anne ve bebeğin sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığı bilinen Prurigo genel olarak gebeliğin son trimesterinin başlangıç döneminde ortaya çıkar.

Pemphigoid Gestationis

Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı

Gebelikte görülen kaşıntılı döküntü şekillerinden biri olan Pemphigoid Gestationis, deriden kabarıktır ve üstünde pütürtüler fark edilir. İleri süreçte içi su toplamış kabarcıklara dönüşebilen bu cilt problemi genel olarak karın çevresinde oluşur. Bazı gebelerin kollarında ve bacaklarında da görülebilir.

Pemphigoid Gestationis için gebelikte yaşanan diğer cilt sorunlarından daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü erken doğuma varabilen etkiler gösterir. Gebeliğin 6 ve 7. haftalarında görülen bu hastalık doğumdan sonraki birkaç hafta da devam edebilir. Anne adayının sonraki gebeliklerinde de aynı sorunla karşılaşması mümkündür.

Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı

Anne adayında gebeliğin 6 ve 7. ayı süreçlerinde döküntüsüz kaşıntılar meydana gelebilir. Bu döküntülü kaşıntılara göre daha fazla önem taşıyan bir rahatsızlık. Döküntünün bulunmaması kaşıntıların bir karaciğer hastalığının belirtisi olması yüksek olasılık taşır. İntrahepatik kolestazı olarak adlandırılan bu durum gebelerin yaklaşık yüzde 1’inde görülür.

İntrahepatik kolestazıda karaciğerde üretilen safranın kana karıştığı görülür. Safra kesesine ulaşamayan ve kana karışan safra ciddi anlamda kaşıntı yaratır. Döküntü oluşturmadan meydana gelen bu kaşıntılar şiddetli olduğu için anne adayı kaşırken kendi cildine zarar verebilir. Bebekte gelişim geriliğine ve hatta ölü doğum yapmaya kadar varabilen sonuçlar doğuran İntrahepatik kolestazı mutlaka kontrol edilmesi gereken bir sağlık problemidir.