Hamilelik Dönemi Şeker Hastalığı
Tatlı Bir Gebelik Dönemi İçin Şekerinizi Kontrol Edin!
Anne adaylarının yani hamileliği kesinleşen kadınların en güzel dönemi gebeliktir. Gebelik bir bebeğin hem fiziksel hem ruhsal hem de zihinsel olarak sağlıklı bir birey olması için hayata adım attığı ilk dönemdir. Tabii ki bu dönemde bebeğin tüm sorumluluğundan ve sağlığından anne adayları sorumludur. Annelik sorumluluğu bebeğin ilk anne rahmine düştü andan itibaren başlar ve ölünceye kadar sürer.
Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı annelerin en çok soru yaşadığı hastalıklardan biridir ve sonuçları ölümcül olabilir. Gebelikte diyabet hastalığı ikiye ayrılır. Birincisi şeker hastası olan annelerin gebeliği, ikicisi ise gebelikte şeker hastası olan annelerin gebeliğidir.
“Gebelik Şekeri” nedir?
Gebelikten önce anne adayında olmayan ve gebelik yüzünden meydana gelen şeker hastalığı bir başka deyimle Gestasyonel Diabet, kan şekerinin yani kan glikozunun yükselmesidir.
“Gebelik Şekeri” Sık Görülen Bir Hastalık mıdır?
Gebelikte şeker hastalığına yakalanan anne adayının oranı %1 ile %4 arasında değişim gösterir. Bu oranların derinine inildiğinde Türkiye’de 15 ile 75 bin arasında diyabetik anne olduğu anlaşılır.
Glikoz nedir?
Ağız yolu ile alınan her türlü besinin bağırsaklarda emildikten sonra karaciğere gönderilir ve burada da belirli işlemlerden geçtikten sonra vücudun ihtiyacı olan glikoza yani kan şekerine dönüşür.
İnsülin nedir?
Pankreas bezinde yapılan ve kan şekerinin yükselmesi durumunda onu eski haline getiren bir sıvıdır.
Neden Gebelik Şeker Hastalığına Sebep Olur?
Gebelikte yaşanan hormon değişimleri yüzünden insülin miktarı artar ve anne adayının vücudunda yeteri kadar depolanmış insülin yoksa kan şekeri ölçülünce oranlar yüksek çıkar. Gebelikte şeker hastalığından bebekte etkilenir ve plasenta yolu ile bebeğe şeker hastalığı geçebilir. Bu durum bebeğin gelişiminin ilk aylarında olursa bebeğin üzerinde ciddi etkileri olur ve düşmesine neden olur.
Bebekte Mutlaka Hastalık Gelişir mi?
Hamilelikten önce hastalığınızın farkındaysanız ve düzenli bir şekilde tedavinizi sürdürüyorsanız sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansınız oldukça yüksektir.
“Gebelik Şeker Hastalığı” Açısından Risk Faktörleri Neler?
Aile bireylerinde daha önceden bu hastalığı yaşayan kişiler, yaş ve kilo unsurunda sınırda olan kişiler risk grubunda yer alır.
Belirtileri nelerdir?
Çoğu anne adayı şeker hastalığının belirtilerini anlayamaz. Fakat anlaşılabilecek belirtiler şunlardır:
- Yorgunluk
- Çok su içmek
- Çok yemek yemek
- Kilo alamamak
- Çok sık ve çok fazla miktarda idrar yapmak
- İdrar yolu enfeksiyonu
Tanı Nasıl Konur?
Bu gibi şikayetleriniz varsa derhal doktorunuza başvurmalısınız. Şikâyetiniz yoksa bile hamileliğinizin 24 – 28 haftalarında tarama amaçlı 50 gr. glukoz testi yapmanızda fayda var.
Gebelik Sırasında Hedeflenen Kan Şeker Düzeyleri Nasıl Olmalıdır?
- Kahvaltıdan önce: 60 – 90 mg/dL
- Öğle ve akşam yemeği öncesi: 60 – 105 mg/dL
Tokluk (yemekten 2 saat sonra) kan şekeri: < 120 mg/dL
Tedavide ne yapmalı?
Tedaviniz için başvurduğunuz doktorunuzun dediklerini harfiyen yerine getirmelisiniz. Dışarıdan duyduğunuz önerileri uygulamak kendinize ve bebeğinize zarar vermenize neden olabilir.
Diyet Yapmanın Amacı Nedir?
Diyet gebelikte diyabet hastaları için ilk ve mecburi bir adımdır. Kan şekerinin normale dönmesi için yapılmak zorundadır. Anne adayının kilosu kontrol altına ancak diyetle alınır.
Tatlandırıcı Kullanalım mı?
Kesinlikle şeker yerine tatlandırıcı kullanılmamalıdır. Yan etkileri bebeğe ve anneye zarar verebilir.
Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Genel Özellikler Nedir?
- Gebelik döneminde demir ve kalsiyum gereksinimi karşılanmalıdır.
- Hastalar egzersiz yaparak kilo vermelidir.
- Bebekte kalp, böbrek ve omurga kontrolleri yapılmalıdır çünkü anomaliler meydana gelebilir.
- Erken doğum riskine karşı dikkat edilmelidir.
- Yüksek tansiyon sorunu oluşabilir.
- Doğumdan sonra bebekte akciğer yetmezliği ile karşılaşılabilir.
Ani bebek ölümü meydana gelebilir.