Hamilelik Dönemi Yüzme
Hamilelikte yüzme doktorlar tarafından en çok önerilen spordur. Yüzme sırasında kol, bacak ve karın bölgesinde yer alan tüm kaslar çalışmış olur. Kalp atışı hızlanır ve alınan oksijenin artması sayesinde bebeğe giden oksijen miktarı da artar. Yüzmenin gebelikte tercih edilmesinin en önemli nedeni ise yaralanma, düşme ve çarpma risklerinin olmamasıdır. En büyük avantajı da suyun kaldırma kuvveti sayesinde anne adayının belirli zaman zarfında da olsa ağırlığından kurtulması ve kendini daha hafif hissetmesidir. Yüzmenin bu avantajı özellikle kilonun en çok alındığı gebeliğin son döneminde faydalıdır. Anne adaylarının psikolojisi bu dönemde yüzme sayesinde daha iyi hale gelir.
Yüzmenin Faydalı mıdır?
Doktorlar tarafından gebelikte yüzme aktivitesinin önerilmesinin bir diğer nedeni de terleme gibi sorunlarla karşılaşılmamasıdır. Diğer aktivitelerde yaşanılan terleme ve soğuma anne adayının nezle ya da grip olmasına neden olabilir. En hassas dönem olan hamilelikte anne adayları en küçük soğuk algınlığını bile uzun süre atlatamayabilirler. Bu yüzden seçilen sporun sağlık açısından sorun işgal etmediğine emin olunmalıdır.
Yapılan araştırmalara göre gebelikte yüzen kadınların çok daha az yoruldukları ve bu sayede daha iyi uyudukları gözlenmiştir. Bunun yanı sıra gebelikle birlikte gelen sinir ve stresin daha kolay atıldığı da kanıtlanmıştır.
Yüzmenin Başlıca Faydaları
- Yüzme ilk etapta anne adaylarının en çok şikâyetçi olduğu bel ve sırt ağrılarını önler.
- Halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve strese iyi gelir.
- Psikolojik olarak rahatlatma sağlar ve keyif aldırır.
- Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
- Vücudun çevik ve esnek olmasını sağlar.
- Hamilelikte alınan aşırı kiloları en aza indirir.
- Kolay bir doğum olmasını sağlar.
- Doğumdan sonra alınan kilolar daha kolay verilir ve form kazanılır.
- Uyku sorunlarına çözüm olur.
- Bebeğe daha çok oksijen gitmesini sağlar.
- Kalp ve akciğer sistemlerini çok daha iyi çalıştırır.
- Gebelikte yüksek tansiyon düşmanıdır.
- Bazı hamilelerde mide bulantısını en aza düşürür.
Gebelikte Yüzme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar gebelikte yüzme yapılması faydalı olsa da dikkat edilmesi gereken durumlarda vardır. Bu durumların başında girilen suyun kesinlikle temiz olması gerek. Anne adayları bilmedikleri ve temizliğinden emin olmadıkları sularda yüzmemelidir. Temizlikten emin olmanın en kolay yolu çok fazla kişinin girmediği havuzlarda ya da denizde yüzmektir. Gebelik öncesinde belli bir plan içerisinde yüzme aktivitesini gerçekleştiren anne adayları gebelik sırasında da aynı programla devam edebilir. Fakat ilk defa yüzecek olan anne adayları daha fazla dikkatli olmalıdır.
Suya girmeden önce anne adayları vücutlarını ısıtmalıdır ve yavaş yüzmelidir. Yüzmenin hızı yavaş yavaş arttırılmalıdır. Gebeliğin henüz başında yani ilk 3 ayında olanlar günde en fazla 20 dakika yüzmelidir. Sabah erken saatlerde yüzmek olası mide bulantılarının azalmasını sağlar ve günün kalanının daha rahat geçmesini sağlar.
Yüzmeye başlamadan önce gebelere özel olarak tasarlanan mayolar alınmalıdır. Bu mayolar diğerlerinin aksine göbeği çok sıkmaz ve rahat hareket edilmesini sağlar. Yüzmenin kurallarına uyarak yüzen anne adayları hamileliğin son aylarına kadar düzenli bir şekilde yüzebilirler. Fakat herhangi bir kanama, düşük tehlikesi ve sularının erken gelmesi ile karşılaşan anne adayları derhal bu aktiviteyi sonlandırarak uzman hekim ile görüşmelidir.