Hamilelik Döneminde İlaç Kullanımı
Gebelik döneminde birçok anne adayı ilaç kullanmak zorunda kalabiliyor. Bu süreçte ilaç kullanımı en aza indirilmesi gerekirken, doğumsal sakatlıkların yaklaşık yüzde 4 oranında gebelikte kullanılan ilaçlara bağlı olduğu da bilinen bir gerçek. Doğum anına kadar bebek plasenta aracılığıyla anneden beslenir ve anne tarafından tüketilen ilaç her ne olursa olsun plasentaya gideceği için doğal olarak bebek üzerinde de etki gösterecektir.
Gebelikte İlaç Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler?
Anne adayının gebelik döneminde folik asit, demir ya da kalsiyum gibi desteklerin dışında ilaç kullanmaması önerilirken, dikkat edilmeyerek ilaç kullanmaya devam edildiği takdirde sakat doğum söz konusu olabilir. Bebekte gelişim sürecinde ilaçlardan alacağı olumsuz etki nedeniyle farklılıklar oluşabilir. Bazı durumlarda anne karnında ölümün yaşandığı da biliniyor. Bununla birlikte ilaçlar plasentada hasar oluşmasına neden olur. Plasenta hasarı da bebeğin sağlıklı gelişmesine engel olur. Kullanılan ilaçlar rahim kaslarının kasılmasına neden olursa, bu da bebeğin kanlanmasına neden olabileceği için gebelikte ilaç kullanımı oldukça sakıncalı bir durumdur.
Kullanılan her ilaç bebek üzerinde aynı etkisi göstermez. Göstereceği etki ilacın dozu, tipi ve bebeğin hangi gelişim sürecinde olduğuna bağlı olarak değişir. Bebeğin ilaçtan etkilenme konusunda en hassas olduğu dönem 17. ve 90. gün aralığıdır.
Embriyo oluştuktan sonra 17. güne kadar ilaç kullanmış olan anne adayına tektiler yapılır ve ya bebek anne karnında ölür ya da ilaçtan etkilenme söz konusu olmamışsa sakat doğum söz konusu olmaz. 17. günden sonraki süreçte ise 90. güne kadar organ taslakları oluştuğu için toksik etkisi bulunan ilaçlar organların hasarlı olmasına neden olabilir. Bu süreçten sonra kullanılan ilaçlar doğumsal sakatlık gibi sorunlar oluşturmasa da, doğuma kadar ilaç kullanılmaması daha doğru olacaktır.