Hamilelik Kadınların Psikolojisini Nasıl Etkiler?
Her kadın için hamilelik bambaşka anlamlar ifade ediyor olabilir. Çünkü kadınların hamileliğe bakış açıları birbirinden farklıdır. Bu yüzden her kadının hamilelik döneminde aynı psikolojik ruh haline bürünmesi beklenemez. Hatta kadınlar ilk hamileliklerinde çok farklı, ikinci hamileliklerinde ise çok daha başka bir psikoloji içerisine girebilirler. Önemli olan hamileliğin psikolojinizi olumlu ya da olumsuz etkilemesinin son derece normal bir durum olduğunu bilincine varmak ve paniğe kapılmamaktır.
İlk Heyecan Kısa Sürer, Sonrasında Merak Başlar
Genellikle hamileliğin ilk aylarında anne adayları hamilelik kadınların psikolojisini nasıl etkiler sorusunun yanıtına yoğunlaşır. Çünkü anne olacağını öğrenmesiyle başlayan o heyecan ve mutluluk kısa sürede yerini meraka bırakır. Bu merak bundan sonra kadınların kendini nasıl bir hayatın beklediği üzerine olur. Tüm hamile kadınların yaşadığı ortak durum ise kendilerine olan güvenlerinin artmasıdır. Çünkü kadınlığın bilinçaltındaki önceliği olan doğurganlık ihtiyacı karşılanmış, kadın kadınlığını kanıtlamıştır.
Bazı kadınlar hamilelik sürecine çok çabuk adapte olurken bazı kadınların adaptasyonu gebeliğin son haftalarına kadar sürebilir. Bunun net göstergelerinden biri kıyafet seçimi olur. Hamileliğe çabuk adapte olan kadınlar hemen daha bol kıyafetler almaya başlarken, adaptasyonu uzun süren kadınlar eski kıyafetlerini, artık içerisine giremeyecek duruma gelene kadar giymeyi tercih eder.
Kahkahalar Yerini Gözyaşlarına Bırakabilir
Hamilelik kadınların en duygusal olduğu dönemlerdir. Gün içerisinde çok hızlı duygu geçişleri yaşayabilirler. 10 dakika önce kahkahalarla gülerken, 10 dakika sonra hüzünlenip ağlamaya başlayabilirler. “Ne oluyor bana” düşüncesi ve beraberinde panik ile stres yaşamaya hiç gerek yok. Çünkü size bunu yaşatan vücudunuzda hızla yükselen hamilelik hormonudur.
Akıl karışıklığı, karar verememe, sürekli bir gerginlik ve stres durumu da normal kabul edilmesi gereken psikolojik süreçlerdir. Aslında tüm hamilelerin bu konuya daha geniş açıdan bakmaları gerekir. Dünyaya yeni bir bebek geliyor ancak bu bebek dünyaya yalnız gelmiyor. Beraberinde bir anne ve bir de baba dünyaya geliyor. Haliyle bu yenilik basit gibi görünse de yaşamınıza yeni bir sayfa açmanız anlamına gelir. Hayatta hiçbir yeni sayfa telaşsız, endişesiz ve stressiz açılmaz.
Hamileliğinizin ilk dönemlerinde yaşadığınız bu sendromların çok uzun sürmeyeceğini bilmeniz gerekir. Sonsuza dek bu psikolojiyi taşımayacaksınız. Bu yüzden stresten uzak durmaya özen göstermenizde ve kendinizi biraz yaşamın akışına bırakmanızda fayda var. Hem kendi geleceğinizi hem de bebeğinizin geleceğini hemen planlamaya başlamayın. Kendinize hamileliğe alışmak için biraz zaman tanıyın.