Hamilelik Testi
Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamanın en kolay yollarından biri de eczanelerden son derece kolay bir şekilde temin edilebilen gebelik testlerinin yapılmasıdır. İdrar numunesi ile yapılan bu kaset testlerin markası ne olursa olsun asla %100 doğru netice vermemektedir. Ancak güvenilirlik düzeylerinin yüksek olması, bu testlere ciddi oranda rağbet gösterilmesini beraberinde getirmektedir.
Gebelik Testi Nasıl Belli Olur?
Bu testlerin pek çoğunda iki adet renkli çubuk şeklinde gösterge vardır. Gebeliğin gerçekleşmiş olması durumunda testin yapılmasından itibaren en geç 15 dakika içerisinde her iki çubuğun da rengi değişecektir. Bu durum gebeliğin mevcut olduğu anlamına gelmektedir. Çubuklardan yalnızca birinin renginin değişmesi hamile olunmadığı şeklinde yorumlanmalıdır.
Bazı testlerde çubuk şeklindeki göstergeler farklı geometrik şekillerde de olabilmektedir. Zira her test paketinin içerisinde kullanma şeması mevcuttur. Bu şemalarda gebelik testi sonucu ne zaman çıkar sorusuna net yanıt yer almaktadır. Home pregnancy test (evde yapılan gebelik testi) olarak adlandırılan bu testlerde sonucun pozitif çıkması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarında da kan numunesi alınarak yapılan hCG testinin uygulanması gerekmektedir.
Zira en güvenilir sonucu veren hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında yapılan bu test olacaktır. Bu testte kadınlarda sadece hamilelik döneminde yükselen hCG hormonunun düzeyi ölçülmektedir. Hormonun seviyesi aynı zamanda ne kadar sürelik hamileliğin mevcut olduğunda da yardımcı bir veri olarak kullanılmaktadır.
Bazı dönemlerde gebelik testi sonucu nasıl anlaşılır şeklindeki endişeler ve evde yapılan kaset testler bireylerde travmatik etkiler bırakabilmektedir. Çünkü evde yapılan testlerde sonucun pozitif çıkmasına karşın hastanede tekrarlanan gebelik testinde sonuç negatif çıkabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar evde uygulanan testlerin kullanılmasında bir sakınca olmadığını ancak sonucun asla % 100 doğru olarak kabul edilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Hamilelik şüphesi olan her bayanın bu konuda emin olmadan önce kliniklerde kan numunesi alınarak gebelik testi yapılmasını sağlaması gerekiyor.
Sağlık kuruluşlarında gebelik testi nasıl yapılır?
sorusu da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu testlerde evde uygulanan kaset testlerde olduğu gibi idrar numunesi değil kan numunesi kullanılmaktadır. Hamilelikte salgılanan hCG hormonu döllenmiş yumurtanın blastokist aşamasına ulaştığının göstergesidir. Bu aşama hamileliğin gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Ancak güvenilir bir netice alınabilmesi için yumurtlamanın üzerinden 6 ila 10 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süreden daha erken yapılan bir testte sonuç hamileliğin olmasına rağmen negatif çıkabilir. Çünkü söz konusu hormonun düzeyi hamileliği düşündürecek seviyeye ulaşmamış olabilmektedir.
Evde Gebelik Testi Nasil Yapılır?
Bebek sahibi olmak isteyen bayanlar için beklemek son derece güç olacaktır. Ancak travmatik bir etkiye maruz kalmamak için kadınların mutlaka belirtilen süre içerisinde test yaptırmasında fayda var. Evde yapılan testlerde en doğru sonucu almak için sabahları yapılan ilk idrardan numune alınması ve bekletilmeden testin uygulanması gerekmektedir. Testin tekrarlanması için bir gün beklemek çok daha doğru olacaktır.