Hamilelik ve Süt
Anne adayı için hamilelik sürecinde çevresinden en çok duyacağı önerilerden biri süt içmesi oluyor. Anne olsun ya da olmasın, bu konuyla uzaktan yakından ilgisi bulunmayan kişiler bile gebelere süt içmesini önerirken, gebelik öğrenilir öğrenilmez bu öneri dikkate alınarak süt içmeye özen gösterilmelidir. Süt iyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için bebeğin anne karnındaki gelişimini olumlu etkiler. Bu nedenle hemen herkesin ilk önerisi süt olacaktır.
Süt bebek için oldukça yararlı olsa da birçok yetişkin süt içmekten hoşlanmaz. Özellikle laktoz intoleransı olan kişiler süt içtikten sonra büyük rahatsızlıklar hissettikleri için süt ve süt ürünlerinden uzak durmaya çalışırlar. Böyle durumlarda anne adayını süt içmesi için zorlamamak gerekir. Gebeliğin ilk süreçlerinde oluşan mide bulantıları zorla içilen sütle birlikte daha da tetikleyici hale geleceği için gebelik rahatsız edici bir hal almaya başlar.
Süt İçmenin Bebek Açısından Önemi
Bebek anneden beslendiği için onun yediği içtiği her şeyi bebek de tüketir. Anne süt tükettiğinde bebek de ihtiyacı olan kalsiyumu alır. Özellikle 28. haftadan sonra kalsiyum ihtiyacı belirginleştiği için anne adayının bu dönemde daha çok süt tüketmeye dikkat etmesi önerilir. Bebek gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden de alabilir. Ancak bu doğum sonrasındaki dönemde annenin kalsiyum eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşamasına neden olur. Aslında anne adayının bebeğinden çok kendi sağlığı için süt tüketmesi önemlidir diyebiliriz.
Süt içemiyorsanız kalsiyum alamayacağınızı düşünmeyin. Süt gibi süt ürünleri de kalsiyum kaynağıdır. Bir bardak süt içmek yerine bir kase yoğurt tüketebilirsiniz. Beyaz peynir tüketmeye dikkat edebilir, dondurmadan bile kalsiyum alabilirsiniz. Süt ürünlerinin tamamını tüketmede sorun yaşıyorsanız kalsiyum ihtiyacınızı ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzelerden de alabileceğinizi unutmayın!