Hamilelik Zehirlenmesi Nedir?
Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi, hala üzerinde oldukça fazla araştırma yapılan bir hastalık türüdür. Hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen preeklampsi günümüzde her 10 bebekten 1’inde görülüyor.
Preeklampsi Risk Grupları
Hipertansiyon: Gebelik sırasında birçok kadında rastlanan sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon preeklampsi için de en büyük etkendir. Preeklampsi için en büyük risk grubu kan basıncı yüksek olan anne adaylarıyken, bu durum annede aşırı ödem oluşmasına, kilo artışına ve görme bozukluklarına yol açar.
Rahim içi sorunlar: Bebeği besleyecek olan plasenta rahim içinde büyür, ancak büyürken doğru yerleşmeyebilir. Bu da oksijen yetersizliğine bağlı bir sorundur. Bu oksijen yetersizliği Preeklampsi oluşumunu beraberinde getirebilir.
Kalsiyum eksikliği: Preeklampsi oluşmasına neden olabilecek durumlardan biri de kalsiyum eksikliğidir. Anne yeteri kadar kalsiyum alamazsa kemik depolarında azalma meydana gelir ve buna bağlı olarak preeklampsi oluşabilir.
Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi
Preeklampsi
için genel bir tedavi şeklinden bahsetmek mümkün değildir, ancak oluşumunu engellemek için kalsiyum alımına dikkat edilmesi önerilir. Aynı zamanda düşük dozda aspirin alımı da engel oluşturabilir. Anne adayına preeklampsi teşhisi konduğunda olası nöbet haline karşın hastaneye yatışı yapılır. Bazı durumlarda erken doğum gerekebilir.
Hemen her anne adayı preeklampsi tehdidi altındayken, bazılarında gebelik zehirlenmesi daha kolay gelişebilir, bunlar:
- 35 yaş ve üstü anne adayları
- İlk gebeliğini yaşayan anne adayları
- Kronik hipertansiyon hastası olanlar
- Diyabet hastaları
- Böbrek hastaları
- Çoğul gebelik yaşayanlar
ve aşırı kilolu bayanlardır.