Hamilelikte 3. Ay
Artık Bebeğinizin Organları ve Kasları Çalışıyor!
Bebeklerde gelişimin en hızlı gerçekleştiği ay hamileliğin üçüncü ayıdır. Artık anne adayı da gebeliğe alışmış ve şaşkınlığın üzerinden atmıştır. Artık gebeliğin tadını doyasıya çıkarmaya başlayabilirsiniz. Mide bulantıları ve kusma şikayetleriniz bu ayın sonuna doğru sona erecek ve aynı zamanda kilo artışları da başlayacak. Hamilelik, gardırobunuzu ele geçirmeye işte bu ay başlıyor! Peki, hamileliğin üçüncü ayında neler olur ve neler yapmanız gerekir? İşte yanıtları…
Hamileliğin 9. Haftası
Hamileliğin üçüncü ayında bebek
bir önceki aya göre daha hızlı bir gelişim sergiler. Artık organların pek çoğu en ilkel hali ile olsa da bu hafta oluşumunu tamamlamaya başlıyor. Sonraki aylarda organları yavaş yavaş görevlerini üstlenmeye başlayacak ve son hallerini de almaya başlayacak. Bu hafta içerisinde bebeğin kasları, sinirleri ve organları artık çalışmaya başlayacak. Bebeğin gözbebekleri artık oluştu ancak göz kapakları kapalı. Bebeğiniz göz kapaklarını hamileliğinizin 27. haftasında açacak. Bundan daha önemlisi bebek bu hafta ilk kez içme aktivitesini gerçekleştiriyor. İçtiği sıvı ise elbette bebeğin içinde bulunduğu su olan amnion sıvısı.
Hamileliğin 10. Haftası
Bu hafta bebeğinizin ağırlığı artık 4 grama, boyu da 3 cm’ye ulaşıyor. Bu hafta organların ve dokuların daha hızlı oluşacağı fetal döneme giriyor. Bu dönem doğuma kadar sürecek. Embriyo formunu tamamlamaya haftanın ilk günlerinde başlar. Bebeğiniz önceki haftalarda hareket etmeye başlamıştı, bu hafta da hareketlerini henüz hissedemeyeceksiniz ancak ultrasonografi de rahim duvarına dokunulursa, bebeğinizin ilk hareketlerini görebilirsiniz. Bu hafta bebeğin kuyruk gibi görünen kısmı düzelecek yani yok olacak. Ayrıca bebeğiniz bu hafta nefes alıp verme hareketlerini yapmaya başlayacak ve ilk defa idrarını yapacak.
Hamileliğin 11. Haftası
Bebeğiniz ellerini bileklerinden bükerek kalbinin üzerinde birleştirdi. Kendini en rahat ve en güvende hissettiği pozisyonu aldı. Ayrıca organ oluşumu ile birlikte ağırlığı da 7 grama, boyu 4 cm’ye çıktı. Diş etlerinin altında dişlerin çıkacağı kabartılar da oluştu. Artık kemikleri güçlenmeye başladığı için ilk tekmelerini savurmaya da başlayacak. Ancak siz maalesef henüz hissedemeyeceksiniz. Bebeğin saç folikülleri de oluşmaya başladı. Hatta tırnakları dahi artık gelişmeye başladı.
Hamileliğin 12. Haftası
Bebeğinizin boyu 5 cm, ağırlığı da artık 15 gram! Bu haftanın en önemli gelişimi reflekslerde yaşanıyor. Reflekslerin gelişmesi şu anlama geliyor: Bebeğiniz artık parmaklarını açıp kapatabilecek ve parmaklarını kıvırabilecek. Ağzı emme hareketlerini yapmaya başlayacak. Bu hafta bebeğin gözleri ve kulakları olması gereken yere ulaştı. Bebeğin genital organları da artık oluşmaya başlıyor. Ancak henüz bebeğinizin cinsiyetini öğrenemezsiniz. Bebeğin parmaklarının arasındaki perde de bu hafta yok oluyor.
Hamileliğin 13. Haftası
Bebeğinizin boyu artık 7 cm, kilosu da 20 gram oldu. Ses telleri oluşmaya başlayan bebeğinizin yüzü artık insan yüzüne benzemeye başlıyor. Aslında bu hafta bebeğinizin cinsiyeti anlaşılabilecek düzeye ulaşmış olsa da görüntülenebilmesi için çok gelişmiş ultrason cihazlarının kullanılması lazım. Maalesef pek çok hastanede ve klinikte henüz bu kadar gelişmiş cihazlar olmadığından bir süre daha beklemeniz gerek! Bu hafta bebeğin damaklarının içinde 20 adet diş oluşuyor.
Hamileliğin Üçüncü Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu dönemde beslenmenize çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü hamilelerin en büyük sorunlarından biri olan kabızlık bu ay içerisinde başlıyor. Bunun nedeni sindirimi zora sokan hormonların artmasıdır. Kabızlığa neden olabilecek yiyeceklerden kaçınmalı ve sıvı tüketiminize daha fazla dikkat etmelisiniz. Anne adayları hamileliğin üçüncü ayında beslenme konusuna mide bulantıları nedeniyle pek dikkat edemiyor. Haliyle kilo alamıyor. Ancak bu durum sizde endişe yaratmasın, bir ay sonra hormonlarınıza vücudunuz uyum sağlayacak ve daha rahat edeceksiniz.
Mide yanmaları da bu dönemde ortaya çıkıyor. Ancak bu problem de kısa süre sonra yok olarak sizi rahat bırakacak. Bazı anne adaylarında mide yanması doğuma dek sürebiliyor. Ancak doğru beslenme ile aslında bu sorun ortadan kaldırılabilir.
Psikologlar anne ile bebek arasında oluşan bağın anne adayında strese neden olabileceğini belirtiyor. Bunu strese yenik düşmemek için her gün sabahları 10 dakika elinizi karnınıza koyarak bebeğinizi hayal edin. Uzmanlar bu yöntemin daha huzurlu bir hamilelik geçirme noktasında önemli olduğunu vurguluyor. Bebeğinizle konuşabilir, nasıl bir ebeveyn olacağınızı planlayabilirsiniz.
Hamileliğin 3. Ayında Yapılan Testler
Hamileliğinizin 11. haftası ile 14. haftası arasında bebeğinizin ense kalınlığının ölçüldüğü NT testinin yapılması gerekiyor. Yaptırmanız gereken bir diğer test de ikili kan testidir. Bebeğiniz için geçerli olan risklerin önceden tespit edilebilmesi için bu testlerin doğru zamanda yapılması son derece önemlidir. Bu yüzden asla tanı, tarama ve testleri ihmal etmemeli, yaptırılması gereken zamanı asla kaçırmamalısınız.
Ay Ay Hamilelik Üçüncü Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
3 Ayda karın büyür mü?
Üçüncü ayda, genellikle karın bölgesinde belirgin bir büyüme gözlemlenmeye başlar. Bebek hızla büyümeye devam ederken, anne adayının karın çevresindeki değişiklikler bu dönemde daha belirgin hale gelir.
3 Aylık gebelik cinsiyet belli olur mu?
Üç aylık gebelikte genellikle cinsiyet belli olmaz. Bu dönemde bebeğin cinsel organları hâlâ gelişim aşamasındadır ve ultrason gibi yöntemlerle cinsiyetin tespiti daha sonraki dönemlere ertelenir.
Son güncelleme: 03/02/20024
<< Önceki Ay Sonraki Ay >>