Hamilelikte 8. Ay
Protein, C Vitamini ve Demire Yüklenme Zamanı!
Hamileliğinizin sonlarına doğru yaklaştığınız bu dönemde bazı gıdalara ağırlık vermeniz gerekiyor. Çünkü hamileliğin sekizinci ayında beslenme
son derece önemlidir. Bu dönemde bebeğiniz bazı vitamin ve mineralleri depolamaya başlar. Örneğin her gün 250 mg kalsiyum depolar. Bu durum başta kalsiyum olmak üzere, demir, folik asit ve C vitaminine daha fazla ağırlık vermeniz, bunları içeren gıdaları daha fazla tüketmeniz anlamına geliyor. Böylece bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamasına büyük bir yardımda bulunmuş olacaksınız. Şimdi detaylara geçelim ve hamileliğin sekizinci ayında neler olur sorusunun yanıtlarına hafta hafta göz atalım!
Bebeğiniz artık 1 kg’ı geçti ve ağırlığı 1150 grama ulaştı. Boyu ise 39 cm oldu. Bu dönemde en belirgin gelişim beyinde yaşanıyor. Bebeğin beyni yaşamsal fonksiyonların büyük bölümünü kontrol edebilecek düzeye erişiyor. Bebeğiniz artık gözlerini sağa ve sola hareket ettirebiliyor. Ayrıca ışıktan ses kadar pek çok dış etkeni algılayabilecek düzeye erişiyor. Kemik iliği de kan hücrelerini tamamen oluşturabilecek düzeye bu hafta erişiyor.
Hamileliğin 32. Haftası
Bebeğiniz bu hafta artık kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Tırnakları, kaşları, kirpikleri ve saçları zaten oluşmuştu. Bu hafta içerisinde cildi pürüzsüzleşmeye ve yumuşamaya başlar. Cildindeki kırışıklıklar da bu dönemde azalacaktır. Boyu 42 cm, ağırlığı 1700 gram oluyor. Bu dönemde bebeğinizin hareketleri azalacaktır, endişe etmeyin. Çünkü bebekler kendilerini dış dünyaya hazırlamaya başladıklarında günlerinin % 90’ını uyuyarak geçirir.
Hamileliğin 33. Haftası
Bu hafta bebeğinizin boyu 43 cm, ağırlığı ile 1900 gram dolaylarındadır. Bu hafta bebeğin içerisinde olduğu amnion sıvısı en fazla miktara ulaşır. Sonraki haftalarda sıvı biraz azalır ki bu durum son derece normaldir. Bu dönemde bebeğin iskelet yapısı oluştukça cenin görünümünden bebek görünüme doğru bir değişim gösterir.
Hamileliğin 34. Haftası
Boyu 45 cm
, ağırlığı ise 2150 grama
ulaşan bebek artık uyurken göz kapaklarını kapatır ve uyanınca açar. Bu hafta bebeğin bağışıklık sistemi gelişmeye başlar. Kasları son derece kuvvetli bir hal aldığı için eliyle cisimleri sıkıca tutabilecek düzeye erişir.
Hamileliğin 35. Haftası
Bu hafta bebeğin boyu 46 cm olurken ağırlığı da 2400 grama ulaşır. El ve ayakları artık tombullaşmaya başlayan bebek daha az hareket eder. Bunun nedeni artık iyice büyüdüğü için rahim içerisinde çok fazla hareket alanının kalmamasıdır. Bu durum anne adaylarında endişeye neden olsa da aslında gayet normal bir gelişmedir.
Hamileliğin Sekizinci Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazımsızlık ve mideniz ile ilgili yaşadığınız sorunlar bu ay artabilir. Ayrıca bebeğiniz vitamin ve mineral depolamaya başladığı için kendinizi daha halsiz hissedebilirsiniz. Doğru beslenme ile bu sorunları ortadan kaldırabileceğinizi daha önce belirtmiştik.
Pasif düşük tansiyon adı verilen bir sorun bazı anne adaylarında ortaya çıkabiliyor. Bunun için ayağa kalkarken çok yavaş hareket etmelisiniz. Sabahları yataktan kalkmadan önce oturma pozisyonunu alın ve birkaç dakika bekledikten sonra ayağa kalkın.
Hamilelik depresyonu genellikle bu ayda ortaya çıkıyor. Çünkü bu ay hormonal değişimler sizi fazlasıyla duygusal yapacak. Oysa bir önceki ay aşırı duygusallıktan kurtulmuştunuz ve bu ay geri geldi. Her 10 anne adayından 1’i gebeliğinin sekizinci ayında depresyona giriyor. Onlardan biri olmamak için kendinizi sıklıkla ödüllendirin ve zamanınızı yalnızca bebeğinizi düşünerek geçirmeyin. Kendi hayatınızdan şimdiden vazgeçmenize hiç gerek yok.
Bu dönemde karın ve kasık bölgesinde maksimum 30 saniye süren kasılmalar olabilir. Ayrıca şimdiye dek hiç yaşamadığınız kanlı yani pembe renkte akıntılar da olabilir. Hatta bazı anne adaylarının göğüslerinden süt gelmeye de başlayabilir. Bu gibi durumlar sizi strese sokmasın ve gerilmek yerine çözüm üretmeye odaklanın. Örneğin göğüs pedi kullanarak süt sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Ilık banyo kasılmaları yok edecektir.
Bel ve sırt ağrıları da yaşayabilirsiniz. Rahminizin büyümesi vücudunuzun ağırlık merkezinin değişmesine sebep olur. Bu da bel ve sırt ağrılarını beraberinde getirir. Ancak dayanamayacağınız kadar şiddetli bir bel ağrısı yaşıyorsanız derhal doktorunuz ile iletişime geçin. Çünkü bu durum erken doğum sinyalleri olarak değerlendiriliyor.
Ay Ay Hamilelik Sekizinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
8 Aylık bebek anne karnında ne yapar?
8 aylık bebek anne karnında genellikle daha fazla hareket etmeye başlar. Bu dönemde bebek kas ve organ gelişimi için aktif olarak pozisyon değiştirir, emmeye başlayabilir ve anne karnındaki sınırlı alan içinde kendini rahatlatmaya çalışabilir.
8 Aylık bebek anne karnında kaç saat uyur?
8 aylık bebek anne karnında belirli bir süre boyunca uyumaya devam eder, ancak bu süre tam olarak belirlenemez. Bebeklerin uyku süreleri bireysel farklılıklar gösterir.
Hamilelikte 8. ay sancıları
Hamilelikte 8. ay sancıları genellikle rahmin büyümesi ve kasılmaların artması nedeniyle ortaya çıkar. Bu sancılar genellikle Braxton Hicks kasılmalarıdır ve genellikle normaldir. Ancak, şiddetli veya düzenli hale gelen sancılar her zaman dikkate alınmalı ve bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Son güncelleme: 03/02/20024
<< Önceki Ay Sonraki Ay >>