Hamilelikte Alkol Kullanımı ve Zararları
Kadınların hormonlarının tamamen değiştiği gebelik dönemi kadınların en zor dönemlerinden biridir. Bu dönemde anne adayı hem fiziksel hem de zihinsel olarak bambaşka bir insan olmaktadır ve bu yüzden gebelik döneminde normalin dışında iki kat daha fazla dikkat edilmelidir. Gebelikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan aşırı alkol tüketimi hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Gebelikte Alkol Kullanmak Bebeği Nasıl Etkiler?
Anne ile bebeğin kan dolaşımının aynı yerden yapılması yüzünden annenin kanına karışan alkol doğrudan bebeğinkine de karışmakta ve gebeliğin ilerlemesinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Gebelikte belirli bir alkol dozu bulunmamaktadır ve alınan aşırı alkol bebeğin zihinsel gelişimine etki etmekte ve bazı durumlarda zihinsel gelişimin durmasına neden olmaktadır.
Fetal Alkol Sendromu (FAS) Nedir?
Alkol tüketiminin aşırı olduğu gebeliklerde meydana gelen Fetal Alkol Sendromu bebeğin fiziksel, zihinsel ve davranışlarda sorunların meydana gelmesine neden olur.
Bu sendromun en büyük sonuçlarından biri küçükbaşlı ve normalden küçük bebeklerin dünyaya gelmesidir. Bu şekilde dünyaya gelen çocuklarda yaşıtlarına göre geç öğrenme ve algılayamama sorunu da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Uzmanlar tarafından gebelik dönemi bitene kadar aşırı alkol alınması çok zararlı olduğu her fırsatta dile getirilmektedir.